Garderenseweg 15, 3852 NE te Ermelo

Omschrijving

BOERDERIJ Kerkzicht dateert in kern uit 1867 en werd na een brand in 1882 weer hersteld. De boerderij is van het hallenhuistype en heeft een middenlangsdeel. De gevels zijn in kruisverband gemetseld en voorzien van een omlopende, gepleisterde plint. Aan de rechterzijde bevindt zich een aangebouwde, open, MESTPLAATS met een zadeldak. Dit dak is, evenals het wolfsdak op de boerderij, met gesmoorde Oud Hollandse pannen belegd. Op de nok bevindt zich een schoorsteen. De houten windveren aan de voor- en achterzijde van de boerderij zijn eenvoudig geprofileerd. De dakschilden zijn voorzien van moderne goten.

De VOORGEVEL heeft vlechtingen in het metselwerk en een symmetrische gevelindeling. Het getoogde middenvenster heeft een negenruits schuifraam (3x(1+2)) met houten luiken in de kleuren van het Gelders Landschap. De vensteropening is aan de bovenzijde met een segmentboog afgesloten. Onder het raam bevindt zich een rollaag. Aan weerszijden van het middenraam bevindt zich een rechthoekig stolpraam, bestaande uit twee zesruits ramen. Deze vensteropeningen hebben aan de bovenzijde een anderhalf steens strek en aan de onderzijde een rollaag. De raamkozijnen zijn voorzien van kraalprofielen. Ter plaatse van de zolder bevinden zich in de voorgevel enkele eenvoudige muurankers. De LINKER ZIJGEVEL bevat uiterst rechts een eenvoudige toegangsdeur. Links hiervan bevindt zich een kelderlicht in de plint. Daarnaast bevinden zich een vierruits raam met een luik en een tweede zijdeur. Boven de gevelopeningen bevinden zich rollagen. Ter plaatse van het achterhuis bevindt zich in de gevel een keperboogvormige kaarsnis. In de gevel is in één van de bakstenen het jaartal 1805 gekrast. Het is niet zeker of deze steen iets met de geschiedenis van de boerderij te maken heeft. De ACHTERGEVEL heeft een rechthoekig afgesloten deeldeuropening met naar binnen draaiende deeldeuren en een afsluitende anderhalf steens strek. Boven de deeldeuropening bevindt zich een dubbel hooiluik. Aan weerszijden van de deeldeuropening een rondboogvormig afgesloten houten stalraam (vierruits). Het linkerdeel van de gevel heeft een lage dubbele staldeur, die mogelijk later is ingebracht. Rechts bevindt zich een enkele staldeur. Beide staldeuropeningen hebben anderhalf steens strekken. De gevel is voorzien van vlechtingen. De RECHTER ZIJGEVEL bevat links een zijdeur met een vierruits raam. Rechts hiervan bevinden zich een vierruits raam met een luik, een w.c.raam, een tweede zijdeur en onder de kap van de mestplaats twee lage mestdeurtjes. In het INTERIEUR van de boerderij is de oorspronkelijke ruimtelijke indeling nog aanwezig. In de rechterbeuk van het voorhuis is sinds ca. 75 jaar een klein winkeltje gevestigd. De toonbank en diverse kasten dateren vermoedelijk nog uit de beginperiode van dit winkeltje. In het voorhuis is ook de oorspronkelijke bedstee nog aanwezig. In het achterhuis zijn twee ankerbalkgebinten zichtbaar en is de oorspronkelijke lemen vloer nog aanwezig.

BOERDERIJ KERKZICHT met MESTPLAATS, gebouwd in de periode 1867-1882.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een gaaf bewaard, negentiende eeuwse boerderij in het buitengebied van Ermelo. De boerderij valt ondanks de sobere, doelmatige vormgeving op door de gave verhoudingen, de zorgvuldige detaillering en de samenhang met de overige erfbebouwing. Een opvallend element is de open mestvaalt tegen de zijgevel van de boerderij. Ook het interieur van de boerderij, met onder meer nog de lemen vloer in de deel, is bewaard gebleven. In combinatie met de overige erfonderdelen is er sprake van grote ensemblewaarde.

- Van stedenbouwkundige waarde als boerenerf, gelegen aan een onverhard pad dat vanaf de Garderenseweg in oostelijke richting in de richting van Kasteel Staverden loopt. Samen met de even verderop gelegen boerderij Akkerzicht (rijksmonument) vormt Kerkzicht een sterk beeldbepalend ensemble in de oorspronkelijke landelijke omgeving rond Kasteel Staverden. De compleetheid en de situering van de overige erfbebouwing versterkt de monumentale waarde in hoge mate.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en de situering van het complex, die verbonden zijn met de geschiedenis van het landgoed Staverden.

restauratie
Herstel na brand