Ermelo B 421
Staverdenseweg 270, 3852 NW te Ermelo
Staverdenseweg 272, 3852 NW te Ermelo

Omschrijving

BOERDERIJ De Haverkamp bevindt zich iets ten noordoosten van het kasteel en werd na een brand in 1913 herbouwd. De boerderij heeft een ongewone vorm die wordt bepaald door een H-vormig voorhuis en een rechthoekig achterhuis dat los tegen het voorhuis lijkt te zijn geplaatst. Alle gevels van de boerderij zijn gepleisterd en witgeschilderd. Rond het pand bevindt zich een omlopende, gepleisterde plint. Het voorhuis bestaat uit twee risalerende bouwdelen met een elk een zadeldak. Daartussen bevindt zich een iets terug liggend bouwdeel met een dwarskap en op de nok een gepleisterde schoorsteen. De daken zijn belegd met rode Oud Hollandse pannen en voorzien van mastgoten en geprofileerde windveren ter plaatse van de risalieten. Het achterhuis is tegen het voorhuis geplaatst, maar heeft een eigen zadeldak en twee geveltoppen. Ook dit zadeldak heeft rode Oud Hollandse pannen. De houten windveren aan de achterzijde hebben een geveltopteken.

De VOORGEVEL heeft een symmetrische indeling. Beide risalieten bevatten elk een getoogde toegangsdeur met daarboven, ter plaatse van de zolder een dubbel zesruits raam met een schuin aflopende dorpel en een in het pleisterwerk aangegeven strek. De ramen zijn voorzien van luiken in de kleuren van het Gelders Landschap. Het terug liggende middengedeelte van het voorhuis heeft twee 'kruiskozijnen' met elk twee zesruits bovenramen en twee, als stolpraam uitgevoerde, onderramen met luiken.

De LINKER ZIJGEVEL van het voorhuis bevat twee vierruits stolpramen met schuin aflopende dorpels en in het pleisterwerk aangegeven strekken. De zijgevel van het achterhuis heeft twee getoogde vensteropeningen met een ijzeren zesruits verdeling. Tussen beide ramen bevindt zich een vierkant stalluik. In de oksel tussen voor- en achterhuis bevindt zich een kleine uitbouw onder een lessenaarsdakje. Deze uitbouw heeft een klein raam.

De ACHTERGEVELS van beide risalieten van het voorhuis hebben ter plaatse van de zolder een vierruits stolpraam als genoemd. In de plint bevindt zich aan elke zijde een tweeruits kelderaam. De symmetrisch ingedeelde gevel van het achterhuis heeft een korfboogvormige deeldeuropening met in de sluitsteen de bouwdatum van de boerderij. Aan weerszijden van de deeldeuropening bevinden zich een rond ijzeren stalraam en een rondboogvormig afgesloten staldeurtje. In de geveltop bevindt zich een rechthoekig hooiluik.

De RECHTER ZIJGEVEL van het voorhuis bevat twee vierruits stolpramen met schuin aflopende dorpels en in het pleisterwerk aangegeven strekken. De zijgevel van het achterhuis heeft twee getoogde vensteropeningen met een ijzeren zesruits verdeling. Tussen beide ramen bevindt zich een vierkant stalluik. In de oksel tussen voor- en achterhuis bevindt zich een kleine uitbouw onder een lessenaarsdakje. Deze uitbouw heeft een klein raam.

Het INTERIEUR van de boerderij heeft nog de oorspronkelijke ruimtelijke indeling. Het voorhuis is over de middenas gedeeld en heeft aan beide zijden van de muur een identieke indeling. Beide woningen zijn intern door middel van een deur met elkaar verbonden. De oorspronkelijke houten schoorsteenmantels, enkele kasten en de opkamers zijn nog aanwezig.

Waardering

- Van architectuurhistorische waarde als exemplarisch voorbeeld van een vroeg twintigste eeuwse dubbelboerderij op een oudere bouwplek. Ondanks de eenvoudige vormen valt het pand op door esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en een bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. De boerderij is van typologische waarde omdat de vormgeving en de indeling afwijken van de reguliere boerderijtypologie in deze tijd. Het voorhuis is van oorsprong dubbel bewoond en het achterhuis werd gezamenlijk gebruikt.

- Van stedenbouwkundige waarde, gelegen aan een onverhard pad dat loopt van de Staverdenseweg naar de Allee. Vanaf de Staverdenseweg is het pand duidelijk zichtbaar en opvallend aanwezig. De boerderij vormt een karakteristiek en oorspronkelijk onderdeel in deze historisch gegroeide en landschappelijk belangrijke omgeving op het landgoed Staverden en is van belang voor de instandhouding van deze situatie. De diverse complexonderdelen hebben een onderlinge ensemblewaarde.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en de situering van het complex, dat verbonden is met de geschiedenis van het landgoed Staverden.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Dubbelboerderij

1913
1913
Herbouw na brand

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij Dubbelboerderij met ongewoon karakter

s Jacob, Herman Theodoor ; Gelderland