Actualiteit gegevens: 16-01-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523856
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Meerhoeve
Complexnummer: 
523855 - Meerhoeve
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 april 2002
Kadaster deel/nr: 
20334/49
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Ermelo
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Ermelo
X-Y coördinaat: 
180084 - 474060

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving onderdeel A

BOERDERIJ MEERHOEVE heeft een ongewoon karakter door het met een tweede bouwlaag en zadeldak verhoogde middengedeelte van het voorhuis, waarvan de nok in het verlengde ligt van de nok van het zeer hoge achterhuis. Het achterhuis heeft een zadeldak met licht naar buiten geknikte schilden. Aan de voorhuiszijde heeft dit dak een aanzet tot een wolfseind. Dit 'wolfseind' wordt echter doorsneden door de verdiepingsopbouw met zadeldak. Op het linkerschild van het dak bevindt zich een hoge schoorsteen. De schilden zijn belegd met rode Oud Hollandse pannen en voorzien van houten windveren en moderne goten. De brede boerderij is gebouwd op een rechthoekig grondvlak en heeft gepleisterde en witgeschilderde gevels. Rondom bevindt zich een grijs geschilderde plint. Tegen de linkergevel bevindt zich een open houten MESTPLAATS. De zijgevel van het achterhuis is ter plaatse van deze mestplaats ongepleisterd en gemetseld in kruisverband.

De VOORGEVEL van de boerderij is symmetrisch ingedeeld. De middenas wordt bepaald door een zesruits schuifraam op de begane grond en twee gekoppelde, smalle tienruits ramen met getoogde bovenzijden op de verdieping. Boven het raam op de begane grond, dat als enige voorzien is van luiken, bevindt zich een brede bakstenen korfboog met gepleisterde geboorte- en sluitstenen. In de sluitsteen is in reliëf het jaartal 1848 aangebracht, alsmede een guirlandemotief. Boven het verdiepingskozijn bevindt zich een stompe spitsboog. Het boogveld is blind. Aan weerszijden van het schuifraam op de begane grond bevinden zich een lage toegangsdeur met een daarboven zwevend halfrond bovenlicht en twee gekoppelde zesruits ramen met getoogde bovenzijden en een overkoepelende korfboog met gepleisterde geboorte- en sluitstenen. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich twee zeer kleine halfronde raampjes.

Ter plaatse van de verdieping en zolder bevinden zich eenvoudige muurankers. De LINKER ZIJGEVEL heeft ter plaatse van twee gekoppelde vierruits ramen met daartussen een deurkozijn met een vierruits zijlicht. Deze gevelinvullingen zijn ooit vernieuwd. Links bevinden zich in de ongepleisterde achterhuisgevel drie vierkante staldeurtjes en een vierruits raam.

De grotendeels open MESTPLAATS heeft een zadeldak en houten staanders op een bakstenen voetmuur.

De ACHTERGEVEL heeft een getoogde deeldeuropening met daarboven een vierkant hooiluik met aan weerszijden daarboven twee kleine rechthoekige zolderramen. Aan weerszijden van de deeldeuropening bevinden zich twee rechthoekige zesruits ijzeren stalramen en een getoogd staldeurtje. De RECHTER ZIJGEVEL heeft ter plaatse van het voorhuis twee vensteropeningen met elk twee gemoderniseerde vierruits ramen. Het achterhuis heeft aan deze zijde drie zesruits ijzeren stalramen en één getoogd staldeurtje.

Het INTERIEUR van de boerderij is niet meer oorspronkelijk. Hoewel de indeling nog wel herkenbaar is zijn veel van de oorspronkelijke interieurelementen in de loop der tijd verwijderd. Een gedeelte van het achterhuis is bij het voorhuis getrokken.

Waardering

BOERDERIJ MEERHOEVE, met mestplaats gebouwd rond het midden van de negentiende eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als midden negentiende eeuws voorbeeld van een hallenhuisboerderij met een voornaam karakter. Dit karakter wordt voornamelijk veroorzaakt door de zorgvuldige detaillering in pleister- en baksteenwerk en door de ongewone hoofdvorm die is ontstaan door de verhoogde zolderkamer en de hoge kap van het achterhuis. In combinatie met het naastgelegen bakhuis, de gietijzeren hekposten aan de straatzijde en de oude erfbeplanting vormt deze boerderij een waardevol ensemble.

- Van stedebouwkundige waarde vanwege de karakteristieke situering aan de westzijde van de Uddelermeerweg, tussen deze weg en de Staverdense Beek in. De boerderij vormt een oorspronkelijk onderdeel in deze dunbebouwde, historisch gegroeide en landschappelijk belangrijke omgeving rond Staverden en is van belang voor de instandhouding van deze situatie. De halfronde en met eiken beplante oprijlaan aan de voorzijde van het complex geeft het geheel een bijzonder karakter.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en de situering van het complex, die verbonden zijn met de geschiedenis van het landgoed Staverden.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaUddelermeerweg2423852 NTErmelo

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ERMELOC521

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Hallehuisboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18481900globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
s Jacob, Herman Theodoor ; Gelderlandopdrachtgever