Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523857
Complexnummer
523855 - Meerhoeve
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82908/108
Kadastrale aanduiding
Ermelo C 521
Uddelermeerweg 242, 3852 NT te Ermelo

Omschrijving

Omschrijving onderdeel B

Links van de boerderij bevindt zich een groot BAKHUIS met een zadeldak, waarvan de nok loodrecht op de nok van de boerderij is gericht. Het zadeldak is belegd met gesmoorde Oud Hollandse pannen en de gevels van het bakhuis zijn gepleisterd. De voorgevel heeft een kozijn met een twaalfruits stolpraam, voorzien van luiken. Boven het raam bevindt zich een groot halfrond bovenlicht met een waaiervormige roedenverdeling. Boven dit raam bevindt zich een halfcirkelvormige baksteenboog met gepleisterde geboorte- en sluitstenen. De detaillering hiervan is vergelijkbaar met de detaillering van de voorgevel van de boerderij.

De linkergevel van het bakhuis heeft een deurkozijn met links daarvan een vierkant raam met luik. De rechtergevel heeft alleen een deurkozijn. De achtergevel is blind.

Waardering

BAKHUIS bij boerderij MEERHOEVE.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bakhuis bij een boerderij. Het bakhuis bevindt zich links van de boerderij en heeft door het gebruikte materiaal en de vormgeving een duidelijke relatie met de architectuur van de boerderij. In samenhang met de overige complexonderdelen is er sprake van een bijzondere ensemblewaarde.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex Meerhoeve, dat gelegen is op het landgoed Staverden en hierin een belangrijke rol speelt.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex Meerhoeve, dat vanwege de bestemming en situering verbonden is met de geschiedenis van het landgoed Staverden.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523855. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1848
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
s Jacob, Herman Theodoor ; Gelderland
opdrachtgever