523859 - School 's Heeren Loo Lozenoord
Bij Fokko Kortlanglaan 67, 3853 KC te Ermelo

Omschrijving onderdeel B

Op het schoolterrein bevindt zich aan de Fokko Kortlanglaan een grote rechthoekige VIJVER die deel uitmaakt van het ontwerp. Rondom het gebouw bevinden zich verder diverse aan- en opgebouwde BANKEN, BLOEMBAKKEN, MUURTJES en de restanten van een HEKWERK aan de Fokko Kortlanglaan. Van belang is verder ook de in blauw geglazuurde steen opgebouwde PERGOLA die de zijgevel van de A vleugel begeleidt in de richting van de hoofdingang.

TUINELEMENTEN, behorend bij een SCHOOLGEBOUW van architect A. van der Kraan uit 1933-1934

- Van architectuurhistorische waarde als integraal onderdeel van het schoolgebouw uit het Interbellum, ontworpen door architect Van der Kraan in een sterk door architect Dudok beïnvloede bouwstijl. Het ontwerp was een totaalconcept dat in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering zeer goed bewaard is gebleven. In combinatie met de school vormen deze elementen een waardevol ensemble.

- Van stedenbouwkundige waarde als historisch onderdeel op dit geleidelijk gegroeide en deels aangelegde terrein van de instellingen 's Heeren Loo en Lozenoord. Door de situering en vormgeving van de drie vleugels ontstond er een gebouw dat van alle zijden een andere uitstraling heeft en waarin de diverse tuinelementen een belangrijke aanvullende rol spelen.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de onderwijs- en instellingengeschiedenis in Nederland. Het gebouw werd speciaal voor deze instelling ontworpen en geeft daardoor een beeld van de onderwijsstructuur in de tijd van ontstaan. Het gebouw bevindt zich bovendien in een historisch belangrijk gebied, op een oud klooster- en landgoedterrein.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Speelplaats

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Schooltuin