523870 - Oud Groevenbeek
Ermelo F 443
Putterweg 234, 3851 VG te Ermelo

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS (Putterweg 234, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 3).

Het KOETSHUIS uit 1907-1908 heeft een rechthoekig grondvlak en houten gevels op een bakstenen plint. Het pand is gedekt met een zadeldak, waarop rode Tuiles du Nord pannen liggen.

De korte voorgevel die op de oprijlaan is gericht en de linkergevel hebben decoratieve patronen in het houtwerk. De korte gevel heeft twee omlijste klapramen en een dubbele zolderdeur met een gedeeltelijke glasvulling. Aan weerszijden van de deuren bevinden zich rechthoekige ramen. De ramen in de gevels hebben houten omlijstingen. De linker zijgevel heeft dubbele staldeuren met aan weerszijden een tweeruits klapraam met een houten omlijsting. Het overstekende zadeldak rust op houten schoren. De achtergevel is blind en de rechter zijgevel heeft een staldeur met rechts daarvan één en links twee rechthoekige stalramen zonder omlijsting. Het interieur is bewaard gebleven.

Het KOETSHUIS is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als gaaf en goed voorbeeld van een houten koetshuis uit de vroege twintigste eeuw;