523870 - Oud Groevenbeek
Bij Putterweg 230, 3851 VG te Ermelo

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 6: WASGEBOUW (Putterweg bij 232, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 6).

Het WASGEBOUW uit omstreeks 1907 bevindt zich op het voorerf van de boerderij (zie hiervoor onderdeel 5) en is een in halfsteens verband gemetseld gebouw met een zadeldak met gesmoorde Muldenpannen. Het gebouw werd als wasgebouw van het grote landhuis gebruikt. De nok van het zadeldak staat haaks op de boerderij. De korte voorgevel heeft een toegangsdeur met een bovenlicht in een getoogd en door een segmentboog afgesloten deurkozijn. Aan weerszijden hiervan bevindt zich een rondboogvormig ijzeren stalraam. In de linker- en in de rechtergevel bevinden zich grote getoogde ijzeren stalramen. De achtergevel is blind.

In het interieur bevindt zich nog de oorspronkelijke (in slechte staat verkerende) ijzeren wasinrichting, afkomstig van de firma Zimmerman Wasinrichtingen uit Utrecht.

Het WASGEBOUW is van cultuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een eenvoudig vrijstaand gebouw waarin een wasinrichting was ondergebracht;