523870 - Oud Groevenbeek
Bij Putterweg 230, 3851 VG te Ermelo

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 7: Druivenkas (Putterweg bij 230, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 7).

De DRUIVENKAS bevindt zich noordelijk van de tuinmanswoning (zie hiervoor onderdeel 4) op het terrein van de buitenplaats Oud Groevenbeek. De kas maakte oorspronkelijk onderdeel uit van een veel groter kassenstelsel dat inmiddels geheel is verdwenen.

De rechthoekige druivenkas uit omstreeks 1910 heeft een zeldzame vorm die is opgebouwd met behulp van acht ijzeren spanten met diagonaalverbindingen en staat op een bakstenen voetmuurtje. De spanten maken een scherpe hoek in de nok en zijn gebogen boven de bakstenen onderbouw. De nok van de kas heeft een lantaarn ter ontluchting. Het gebouw is gerestaureerd met behoud van de oorspronkelijke constructie. In het interieur bevinden zich nog enkele van de oorspronkelijke plantenbakken en een scheidingswand met deuren.

De DRUIVENKAS is van belang:

- als voorbeeld van een druivenkas op een buitenplaats;