De Hooge Riet
523879 - De Hooge Riet

Ermelo
Ermelo

Omschrijving onderdeel B

De TUINAANLEG heeft vermoedelijk integraal deel uit gemaakt van het ontwerp. De tuin bevindt zich voor het belangrijkste deel aan de voorzijde van het complex en kenmerkt zich door beplanting aan de randen. Het overige gedeelte van het glooiende terrein is voorzien van grasbeplanting. In het midden bevinden zich een grillig gevormde vijverpartij en een klein betonnen bruggetje met een ijzeren buisbalustrade. In combinatie met de slingervormige padaanleg is er op dit voorterrein een parkachtige sfeer gecreëerd. De overgang van het hoger gesitueerde gebouw naar het aflopende voorterrein wordt door middel van borders overbrugd. Aan de stationszijde bevindt zich de officiële toegang tot het complex. Aan weerszijden van de oprijlaan bevinden zich hier twee gemetselde hekpijlers waarop de naam van het sanatorium is vermeld.

TUINAANLEG MET VIJVER, BRUG en HEKWERK (complexonderdeel B) uit 1939.

- Van architectuurhistorische waarde als onlosmakelijk onderdeel van een gaaf bewaard gebleven sanatoriumgebouw uit de periode tussen beide Wereldoorlogen. De combinatie van al deze elementen vallen op door esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en een bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. De tuinaanleg met daarin de vijver, de kleine betonbrug en het hekwerk vormen een belangrijk onderdeel van de genoemde kwaliteiten.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de belangrijke aanvullende waarde die de tuin heeft op de architectuur. Het complex speelt een duidelijk herkenbare rol in de dorpsbebouwing van Ermelo en binnen het bebouwingsensemble van Veldwijk. Het complex is gesitueerd in een groene, parkachtige omgeving en speelt daarin -in combinatie met de overige monumentale bebouwing en begroeiing- een zeer beeldbepalende rol.

- Van cultuurhistorische waarde binnen de ontwikkeling van de psychiatrische gezondheidszorg vanaf de late negentiende eeuw in Nederland. Dit complex vormt met alle onderdelen een typologisch belangrijke representant binnen deze ontwikkeling.

BY Dokter van Dalelaan 66, Ermelo

Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenTuin