Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523882
Complexnummer
523879 - De Hooge Riet
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82886/134
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Ermelo F 11436
Ermelo F 11507
Horsterweg 39, 3851 PH te Ermelo

Omschrijving

Omschrijving onderdeel C

Op het achterterrein van het complex bevindt zich een MORTUARIUM. Het gebouw heeft een rechthoekige grondvorm en is gedekt met een zadeldak met getrapte schilden. Op de nok van het dak bevindt zich een koperen dakruiter. De risalerende ingangszijde heeft een eenvoudige ingang met omlijsting en daarboven een rond raam. In beide zijgevels van het risaliet bevinden zich stalen ramen over de gehele bouwhoogte. Het bredere kapelgedeelte heeft in de linkergevel drie ronde ramen en in de rechtergevel twee rechthoekige ramen en een groot vijfdelig raamkozijn. De achterzijde bevat ook een hoge ingangspartij, bestaande uit een glazen deur met daarboven een groot bovenlicht met een afsluitende segmentboog. Het materiaal en de detaillering van dit bijgebouw is identiek aan die van het hoofdgebouw.

Waardering

MORTUARIUM (complexonderdeel C) bij Sanatorium de HOOGE RIET uit 1939.

- Van architectuurhistorische waarde als onlosmakelijk onderdeel binnen het sanatoriumcomplex De Hooge Riet, gebouwd in de periode tussen beide Wereldoorlogen. Het gebouw valt op door de sobere, aan de architectuur van het hoofdgebouw verwante, vormgeving en heeft esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en een bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. Het is als vrijstaand mortuarium ook typologisch van belang.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een complex dat een duidelijk herkenbare rol in de dorpsbebouwing van Ermelo en binnen het bebouwingsensemble van Veldwijk speelt. Het complex is gesitueerd in een groene, parkachtige omgeving.

- Van cultuurhistorische waarde binnen de ontwikkeling van de psychiatrische gezondheidszorg vanaf de late negentiende eeuw in Nederland. Dit complex vormt met alle onderdelen een typologisch belangrijke representant binnen deze ontwikkeling.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523879. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Crematorium (H) Mortuarium

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1939
1939
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Rothuizen, E.J. ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur