Actualiteit gegevens: 29-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523890
Complexnummer: 
523889 - veilingcomplex
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 april 2002
Kadaster deel/nr: 
82884/45
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Overbetuwe
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Zetten
X-Y coördinaat: 
178124 - 436813

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving:

Het VEILINGKANTOOR is samengesteld uit een aantal in breedte en hoogte verschillende, rechthoekige bouwvolumes. Deze volumes hebben alle een plat dak, voorzien van gesmoorde gevelpannen. De gevels van het hoofdgebouw bestaan uit lichte baksteen, gemetseld in Noors verband. De eveneens in Noors verband gemetselde omlopende plint bestaat uit rode baksteen. Het hoofdblok bestaat uit twee bouwlagen. Aan de voorkant, de achterkant en de rechterzijkant hiervan komen éénlaags uitbouwen met verschillende hoogte en breedte voor. Alle vensteropeningen in het hoofdgebouw bevatten stalen ramen met klap- en draairamen. Aan de onderzijde worden de vensters afgesloten met geglazuurde dorpeltegels tenzij anders vermeld.

De VOORGEVEL is van de weg gekeerd, maar is gericht naar het spoor. Deze bevat de hoofdingang links, bestaande uit een beglaasde vleugeldeur met stalen glasvulling, omgeven door meerruits zij- en bovenlichten. De hoeken van de entree worden gevormd door uitgemetselde kolommen waarin enkele metsellagen als een band zijn teruggelegd. Deze uitbouw wordt als enige aan de bovenzijde afgesloten met een gedeeltelijk overstekende gootlijst. Naar rechts sluit een laagbouw aan waarin vijf vensters met gedeelde raampjes, een opgeklampte deur. In een soort tussenlid met de veilinghal komen nog vier grote vensters voor met 4x4-ruits roedeverdelingen, een zelfde type bevindt zich nog in de laagbouw.

De LINKER ZIJGEVEL bezit vier stolpramen met gedeelde als klapramen uitgevoerde bovenlichten. Deze gevel heeft als enige aan de voorzijde houten kozijnen met stalen ramen. De rechter zijkant die evenwijdig ligt aan het spoor bezit een 4x4-ruits raam van het standaardtype. De linkerzijkant bevat twee als in de voorzijde van deze laagbouw voorkomende identieke stolpramen. Boven de laagbouw sluit de gevel aan van het hoofdblok die met over de hele gevelbreedte voorzien is van de tekst "COÖP: Veilingsvereeniging Midden-Betuwe" in smeedijzeren letters. Op het dak van het hoofdblok bevindt zich een vierkante gemetselde schoorsteen. De ACHTERGEVEL met verspringende hoogten van de platte daken en verspringende drie bouwdelen wordt gekenmerkt door diverse typen vensters. In het linker bouwdeel komen twee 3x3-ruits ramen voor met in het midden een kleine venster en een stel 4x4-ruits ramen. Het bouwdeel dat naar voorspringt heeft links twee gedeelde raampjes, een dichtgezette deur en vijf drieruits raampjes en een rechter zijkant met nog een dichtgezette deur. De hoofdmassa heeft links temidden van flankerende 5x3-ruits ramen een klein drieruits raam, dat rechts wordt herhaald evenals het 15-ruits raam boven begane gronds vier gedeelde raampjes.

Het eenvoudig uitgevoerde INTERIEUR is met enige wijzigingen grotendeels in takt gebleven. Het kenmerkt zich door een grote kantoorruimte (met verlaagd plafond) waarin een kluis, met aan de spoorzijde loketvensters aansluitend het portiek. In de hoek met de straatzijde een onherkenbaar kassiershokje. Een gang sluit aan op het portiek en leidt naar de zg. 'af-mijnzaal', kantine en aan het einde de veilingzaal. De paneeldeuren zijn merendeels aanwezig.

De 'af-mijnzaal' bevat de oorspronkelijke nokrupsen en de voor een veiling zo typerende hoogoplopende banken en veilingklok.

Waardering

VEILINGKANTOOR, gebouwd in 1936-1937 door architect T. Evers.

- Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een veilingkantoor in een bouwstijl van de Nieuwe Zakelijkheid.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn ligging aan de Wageningsestraat en aan de spoorlijn Arnhem - Rotterdam.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege de herinnering aan de voor de Betuwe belangrijke fruitteelt als belangrijkste middel van bestaan. Uit het gebied komt een substantantieel deel voort van de Nederlandse fruitconsumptie.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaWageningsestraat356671 DAZetten
NeeWageningsestraat35a6671 DAZetten
NeeWageningsestraat35b6671 DAZetten

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorVeilinggebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ValburgF3102

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Functionalismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19361937exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Evers, T. ; Gelderlandarchitect / bouwkundige / constructeur
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee