523897 - boerderijcomplex
Valburg H 1690
Bij Tielsestraat 233, 6673 AD te Andelst

Omschrijving

SCHUUR (B) uit 1909, gelegen aan de achterzijde van de eerder genoemde vier schuren. De tweebeukige schuur, met houten aanbouwen aan drie zijden, is gedeeltelijk als korenschuur en aardappel bewaarplaats in gebruik. Het op een samengestelde plattegrond uitgelegde, in kalkzandsteen (kruisverband) opgetrokken gebouw wordt gedekt door een zadeldak (belegd met gesmoorde muldenpannen) waarvan het rechter dakschild als lessenaarsdak over de rechterbeuk is verlengd. Het dakoverstek rust op doorgestoken gordingen. De gevels worden door rode verblendstenen banden geleed en in hetzelfde materiaal zijn de ontlastingsbogen boven de ramen uitgevoerd.

De VOORGEVEL bestaat uit een linker en rechter, naar achter wijkende beuk. Links bevindt zich een segmentboogvormig venster met gietijzeren 3x4-ruits raam op een uitgemetselde lekdorpel; rechts een schuifdeur waarboven een rondafgesloten venster met zolderluik. In de geveltop bevindt zich een rondvenster met een door acht roeden verdeeld raam ter plaatse van een verblendstenen sierband die als ontlastingsboog boven langs het venster zich voortzet. De rechterzijde van de gevel is overhoeks geplaatst en bevat begane gronds een identiek raam als links naast de schuifdeur waarmee de symmetrie van de gevel hersteld is.

Tegen de LINKER ZIJGEVEL is een moderne open kapschuur geplaatst. Begane gronds zijn zover zichtbaar twee ramen van het standaardtype uit de voorgevel aanwezig, op de verdieping drie. Ook tegen de ACHTERGEVEL is een tijdelijke aanbouw aangebracht met een lessenaarsdak tot onder de twee ramen van de verdieping die met de lekdorpel een sierband onderbreken. In de geveltop bevindt zich een rondvenster identiek aan dat in de voorgevel maar hier ontbreekt de sierband die boven langs het raam zich voortzet. Ook ontbreken de windveren.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat eveneens een moderne houten aanbouw die het zicht ontneemt op de zijgevel waarin twee dichtgezette ramen zijn te onderscheiden. De gevel wordt door een muizetand- en bloklijst afgesloten. De linkerzijde van de rechterbeuk die evenwijdig ligt aan de rooilijn wijkt ten opzichte hiervan terug. Begane gronds zijn dubbele deuren in het muurwerk ingeboet. Ter plaatse van de verdiepingsvloer loopt de sierband uit de linkerbeuk van de schuur over deze zijkant tot de hoek met de rechter zijgevel door. Boven de sierband is onder de schuine zijde van het lessenaarsdak een klein zolderluik.

SCHUUR uit 1909.

- Van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een goed bewaarde schuur in kalkzandsteen uitgevoerd.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn relatie met de overige complex-onderdelen.

- Van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van bijzonder materiaalgebruik uit begin 1900.