523901 - de Nieuwe Kapelle
Valburg H 256
Bij Tielsestraat 136, 6674 AD te Herveld

Omschrijving

KOETSHUIS (B). Op het achtererf staat links het voormalige koetshuis met paardestallen op een rechthoekig grondplan. De bakstenen gevels (kruisverband) zijn voorzien van uitgemetselde hoekpilasters. De kap is een, met gesmoorde oud hollandse pannen belegd schilddak en bezit op de nok en kepers Hollandse vorsten.

In de VOORGEVEL, die ten opzichte van de voorgevel van het hoofdhuis ver naar achter ligt, komen opgeklampte segmentboogvormige deuren voor onder een dito boog met 1 1/2 steens strek. Ter weerszijden bevindt zich een gietijzeren, halfrond beëindigd stalraam met vorktracering, waarboven uitgemetselde siermetselwerk als een soort guirlande. De LINKER ZIJGEVEL, bevat links en rechts een standaardtype raam met guirlande met in het midden een rondvenster met margrietraam, gevat in een rollaag.

De inrijdeuren in de de ACHTERGEVEL zijn dichtgezet en ter plaatse is een opgeklampte deur aangebracht ten behoeve van een paardenbox. Links is een getoogde staldeur aanwezig. Rechts komt een rondboogvormig meerruits stalraam voor onder een rollaag.

Alleen in de RECHTER ZIJGEVEL bevindt zich een opgeklampte deur onder een zg. oeil de boeuf in bloemmotief. Links komt een rondraam voor en rechts een rechtgesloten beluikt venster.

Waardering

- Van architectuurhistorisch belang als goed voorbeeld van een 19e eeuws koetshuis bij een landhuis.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege de (verhoogde) ligging aan de Tielsestraat en de relatie met de complex-onderdelen.

- Van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een ontwikkeling van een landhuis in het buitengebied dat door diverse bewoners en funkties een sociaal-historische afspiegeling is van een dorpsgemeenschap.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)