Rijksweg 232, 6582 AB te Heumen

Omschrijving

Geheel onderkelderde VILLA "Bergzicht" van twee bouwlagen en zolder op rechthoekig grondplan. Het pand is vier vensterassen breed en drie vensterassen diep. De indeling van de gevels is regelmatig.

De bakstenen GEVELS zijn in kruisverband gemetseld en hebben geen enkele horizontale of verticale geleding. De hoofdentree bevindt zich in het midden van de rechter zijgevel. Een hardstenen trap leidt naar een korfboogvormig afgesloten portiek waarin twee muurbankjes, een vleugeldeur en een tweeruits bovenlicht. De midden- en bovenpanelen van de deur zijn voorzien van glas en ijzeren roosters in neorenaissance-stijl. In de middenroosters zijn een vogel en een slak verwerkt, gezeten op een tak. De boogvormige omlijsting van het bovenlicht en de zitting van de muurbanken zijn uitgevoerd in wit geaderd rood marmer. De hoge Empirevensters hebben afgeronde bovenhoeken. De uitgemetselde omlijstingen in gele baksteen van de bovenlichten rusten op geprofileerde gebakken kraagsteentjes. De lekdorpels zijn uitgevoerd in hardsteen. In het midden van de gevel aan de straatzijde bevindt zich een balkon met smeedijzeren hek ter breedte van twee vensterassen. Het balkon is bereikbaar via twee 2-delige balkondeuren in Empire-stijl. Een identieke vleugeldeur in de linker zijgevel fungeert als terrasdeur. De kelder bezit in de straatgevel vier segmentboogvormig afgesloten muuropeningen die in de vensterassen zijn geplaatst.

Het DAK bestaat uit een omgaand schild met plat. Het dakschild is gedekt met leien in Maasdekking (oorspronkelijk Hollandse pannen) en heeft een overstek met geschulpt gezaagde daklijst (golf- en accolademotief). De hoeken van het plat worden gemarkeerd door gemetselde schoorstenen.

De RUIMTELIJKE INDELING van de villa bestaat uit kamers en suite aan de voorzijde, een dwarsgang met trap in het midden, en werkvertrekken (voormalige keuken, kantoortje) aan de achterzijde. De indeling van de kelder bestaat uit vier naast elkaar gelegen overwelfde compartimenten en een verbindingsgang aan de achterzijde. De villa bezit een groot aantal waardevolle INTERIEURELEMENTEN, zoals natuurstenen vloeren in gang en voormalige keuken en houten vloeren van brede delen in de kamers en suite; marmeren schouwen in de kamers en suite en het kantoortje; een zandstenen schouw in de voormalige keuken; paneeldeuren met geprofileerde kozijnen; een houten luie trap met gebogen treden en twee balustervormige trappalen; vouwblinden en een brede en hoge vleugeldeur in de kamers en suite. De lambrizeringen en gordijnkoven van ebbenhout zijn verwijderd.

FabrikantenVILLA "Bergzicht".

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en betrekkelijk gaaf voorbeeld in in- en exterieur van een grote villa uit de tweede helft van de 19de eeuw van een geslaagd ondernemer die bij zijn bedrijf woonde. Achter het vrij sobere exterieur gaat een rijk interieur schuil en een oorspronkelijke ruimtelijke indeling.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het voormalige bierbrouwerijcomplex "Bergzicht" en wegens de markante situering op enige afstand van de Rijksweg waarmee het pand verbonden is door een rechte oprijlaan.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische activiteit, in casu het voorname woonhuis van een ondernemer die bij zijn ambachtelijke bedrijf woont.