523931 - Boerderijcomplex
Vosseneindseweg 5, 6582 BN te Heumen

Omschrijving

Deze BOERDERIJ dateert uit het midden van de 19de eeuw en heeft mogelijk een oudere kern. De boerderij is van het hallehuistype met een dwarsgeplaatst woonhuis dat aan straatzijde (noorden) uitsteekt, en heeft derhalve een L-vormig grondplan (zogenaamde krukboerderij).

Het met riet gedekte schilddak van het woonhuis heeft de nokrichting evenwijdig aan de voorgevel en loodrecht op de straat. Op de nok zijn gesmoorde rietvorsten gemetseld. Halverwege de nok bevindt zich een schoorsteen. Het wolfsdak van het bedrijfsgedeelte heeft de nokrichting parallel aan de straat. Deze gebogen nok is eveneens voorzien van gesmoorde rietvorsten. Op de nok is nabij de aansluiting met het woonhuis een schoorsteen geplaatst. Het met riet gedekte wolfsdak heeft alleen aan de zuidzijde een voet van gesmoorde Muldenpannen. De daken wateren af zonder goten.

De bakstenen GEVELS zijn in kruisverband gemetseld en voorzien van een grijs geschilderde plint van cement. De zuidgevel van het bedrijfsgedeelte is onlangs opnieuw opgetrokken met de vrijgekomen bakstenen van het gesloopte bakhuis. In de voor- en rechter zijgevel van het woonhuis hebben de vensteropeningen in de eerste bouwlaag vier- of zesruits schuiframen met houten lekdorpels en luiken van brede delen. De gevelopeningen worden afgesloten door rechte strekken. In de linker zijgevel en in de achtergevel, alsmede in de zolderverdieping aan de voorzijde bevinden zich kleine vierruits draairamen. Karakteristiek voor de asymmetrisch ingedeelde voorgevel is dat de drie zolderraampjes zijn geplaatst boven de muurdammen van de grote vensters en ingang op de begane grond. De entree aan de linker zijde bestaat uit een kunststenen stoepje en dorpel, een kozijn met kwartrond hoekprofiel, een paneeldeur met vellingen, en een drieruits bovenlicht.

In de gevels van het bedrijfsgedeelte is een groot aantal stalramen in diverse uitvoeringen uitgespaard. De drie stalen stalramen met spinnekop in de achtergevel zijn onlangs weer aangebracht ter vervanging van niet oorspronkelijke betonnen exemplaren. De varkensdeurtjes zijn dichtgemetseld. Ongeveer in het midden van de achtergevel bevindt zich een houten zolderluik. De schuine zijkanten van de achtergevel, alsmede die van de rechter zijgevel van het woonhuis, zijn voorzien van baksteenvlechting. In de lange gevel aan de straatzijde bevindt zich één, en in de andere lange gevel bevinden zich drie rechtgesloten opgeklampte staldeuren. Deeldeuren ontbreken in deze boerderij omdat het bedrijfsgedeelte niet over een deel beschikt.

De RUIMTELIJKE INDELING van het woonhuis bestaat uit een gang van voorgevel tot brandmuur. Links van de gang bevinden zich een kleine keuken en de kelder met opkamer. Rechts van de gang liggen aan de voorzijde de kamers en suite en aan de achterzijde drie kleine slaapkamers waarvan één een alkoof. Het WOONHUISINTERIEUR bezit een groot aantal oorspronkelijke elementen, zoals gehoute paneeldeuren met geprofileerde kozijnen, enkelvoudige balklagen met brede delen en tegelvloeren van gesmoorde estrikken. De twee gehoute paneeldeuren die vanuit de zogenaamde goeikamer naar de achterliggende slaapkamer leiden, hebben in het bovenpaneel elk een ovaal raampje. De twee gehoute paneeldeuren die vanuit de woonkamer naar de achterliggende slaapkamer annex alkoof leiden, hebben een glazen bovenpaneel met roedenindeling. De zolderverdieping van de boerderij is één grote ruimte. Boven het woonhuis bestaat de dakconstructie uit gepende dekbalkjukken met kromme benen. De houtconstructie van het bedrijfsgedeelte bestaat uit drie ankerbalkgebinten waarvan één gebint is opgenomen in de brandmuur, een zoldering van slieten en een grotendeels rondhouten sporenkap. De indeling van het bedrijfsgedeelte bestaat uit een koeienstal aansluitend op het woonhuis (één rij in de breedte), en een voormalige varkens- en iets kleinere paardenstal aan de achterzijde.

BOERDERIJ uit het midden van de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een 19de eeuwse krukboerderij van het hallehuistype. De boerderij is qua hoofdvorm, gevelindeling, materiaalgebruik en constructie goed bewaard gebleven. De ruimtelijke indeling alsmede diverse bijzondere interieurelementen van deze boerderij zijn gaaf bewaard gebleven.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een agrarisch complex dat markant gesitueerd is in een lintvormige agrarische buurtschap. De boerderij is beeldbepalend voor de entree van deze buurtschap.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Krukboerderij

mogelijk met oudere kern