523931 - Boerderijcomplex
Bij Vosseneindseweg 5, 6582 BN te Heumen

Omschrijving

Deze uit het midden van de 19de eeuw daterende SCHUUR is later aan de korte noordzijde uitgebouwd onder doorgetrokken dakschild. De oorspronkelijke buitenmuur met baksteenvlechting bevindt zich nog in de schuur. De schuur heeft een rechthoekig grondplan. De bakstenen gevels zijn in kruisverband gemetseld en gedeeltelijk voorzien van een gecementeerde plint. De gevels zijn laag met uitzondering van de straatgevel. De onregelmatig ingedeelde straatgevel heeft links drie grote deeldeuren naast elkaar. De linker deeldeuren bevinden zich ter plaatse van de latere uitbouw. De overige twee deeldeuren bevinden zich ter plaatse van de eerste twee gebintvakken. De lange gevel aan de zuidzijde bestaat grotendeels uit vernieuwd metselwerk waarin zes halfronde stalramen van het gesloopte bakhuis zijn opgenomen. Het hoge schilddak is boven met riet gedekt (gedeeltelijk vervangen door golfplaten) en onder door gesmoorde oud Hollandse pannen. De golvende nok heeft een richting evenwijdig aan de straat. Het dak watert grotendeels af zonder goten. Boven de deeldeuren zijn kunststof mastgoten opgehangen. De houtconstructie van de schuur bestaat uit drie stuks gepende en genummerde ankerbalkgebinten en een sporenkap van rondhout met hanebalken.

SCHUUR uit het midden van de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een 19de eeuwse schuur met dwarsdeel en hoge kap. De schuur is qua hoofdvorm, gevelindeling en constructie goed bewaard gebleven. Helaas is dit bijgebouw grotendeels ontdaan van de rietdekking.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een agrarisch complex dat markant gesitueerd is in een lintvormige agrarische buurtschap. De schuur ondersteunt de beeldbepalende waarde die met name de boerderij heeft voor de entree van deze buurtschap.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarsdeelschuur