Apeldoornseweg 9, 8051 AA te Hattem

Inleiding

VILLA gebouwd in 1920 naar ontwerp van de gemeentearchitect L.H.J. WESTEROP uit november 1919, in opdracht van de toenmalige burgemeester P.L. Honcoop (1882-..). De vrijstaande villa is niet geheel volgens de bouwvergunning gebouwd, hetgeen destijds tot een rel leidde. De woning is gebouwd in Gooise landhuisstijl met Duitse invloeden. De witte bepleistering van de gevels, de erkers over twee bouwlagen en de plattegrond bestaande uit een centrale hal met daaromheen de vertrekken zijn invloeden vanuit Engeland. De flankering van de vensters met houten luiken duiden op Nederlandse invloeden en de lichte golving in de luifel verwijst naar Duitse architectuur. De vrijstaande villa is gesitueerd aan de oostzijde van de Apeldoornseweg op de hoek met de Sparrenlaan binnen de bebouwde kom van Hattem. Juist op de hoek bevinden zich twee gepleisterde inrijpilaren. In de tuin bevinden zich enkele terrassen en (steek)trappen die zijn aangelegd tijdens de bouw in 1920. Een ander oorspronkelijk element in de tuin is de beukenhaag.

Omschrijving

Vrijstaand woonhuis met rechthoekige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen en een zolder. De gepleisterde gevels worden afgesloten door een met riet gedekt schilddak met op de nokuiteinden een bakstenen schoorsteenschacht. In de westgevel bevinden zich twee erkers lopend over twee verdiepingen. In de gevels bevinden zich met name meerruits draairamen. De ingangspartij bevindt zich centraal in de symmetrische VOORGEVEL (zuidgevel) bestaande uit steektrap met bordes voor een ondiep portiek met terugliggende paneeldeur met boven- en zijlichten. Boven de deur bevindt zich een luifel aan trekstangen. Boven de luifel wordt de ingangspartij verder benadrukt door het rondboogvormig glas-in-loodraam met daarin aangebracht de wapens van Nederland, Gelderland en Hattem en een afbeelding van de Dijkpoort. Aan weerszijden van het glas-in-loodraam bevinden zich kleine vierkante vensters. De rondboogvormige afsluiting van het glas-in-loodraam wordt gevolgd door het rieten schild. Op de begane grond in de linkeras bevinden zich twee gekoppelde zes-ruits draairamen aan weerszijden geflankeerd door luiken. Het venster wordt aan de bovenzijde afgesloten door een blind rechthoekig spaarveld. Op de verdieping onder de daklijn bevinden zich twee gekoppelde twee-ruits ramen.

In de symmetrische LINKERZIJGEVEL (westgevel) bevinden zich twee identieke vensterassen met een erker over twee bouwlagen. Op de begane grond bevindt zich driezijdige erker met schuine zijden aan weerszijden geflankeerd door luiken. In het middenveld bevinden zich twee gekoppelde zes-ruits ramen met in de schuine zijden een drie-ruits raam. Het middenveld wordt aan de bovenzijde afgesloten door een spaarveld als in de voorgevel, de schuine zijden door een getrapte zaagtandband. Op de verdieping bevindt zich een identieke erker aan de onderzijde en bovenzijde op identieke wijze afgesloten als de afsluiting van de erker op de begane grond. De rechteras is identiek aan de linkeras.

De asymmetrische ACHTERGEVEL (noordgevel) bestaat uit drie assen, waarvan de midden- en de rechteras identiek zijn. In de linkeras bevinden zich op de begane grond twee gekoppelde zesruits draairamen. Op de verdieping bevindt zich een rondboogvormig venster met een dubbele deur die toegang geeft tot het balkon. Op de begane grond in de middenas bevindt zich een negen-ruits raam aan weerszijden geflankeerd door luiken, afgesloten door een blind gepleisterd rechthoekig spaarveld. Op de verdieping bevindt zich een twee-ruits raam onder de daklijk. De rechteras is identiek aan de middenas.

Op de begane grond, links in de asymmetrische RECHTERZIJGEVEL (oostkant) bevindt zich een uitbouw van één bouwlaag met plat dak. In de uitbouw bevindt zich een dubbele deur aan weerszijden geflankeerd door zesruits zijlichten. Deze uitbouw sluit aan op een uitbouw van één bouwlaag met plat dak ten behoeve van de bijkeuken en bergplaats. In deze uitbouw bevinden zich drie (niet oorspronkelijke) gekoppelde enkelruits ramen. Rechts van de uitbouw bevindt zich een zes-ruits raam. Op de verdieping bevinden zich twee regelmatig verdeelde enkele glasdeuren, die toegang geven tot het platte dak van de uitbouw. In het schild bevindt zich een rondboogvormig dakraam.

Het INTERIEUR is redelijk in oorspronkelijk staat behouden gebleven en bevat voor een deel oorspronkelijke elementen. Rondom de hal met terrazzo-vloer en trappartij bevinden zich op de begane grond de werkkamer, salon, woonkamer en keuken, die deels van functie zijn veranderd. Op de verdieping bevinden zich vier slaapkamers. Op de zolderverdieping bevindt zich een kleine kraalschroten dienstbodenkamer.

Bij de ingang van het perceel staan twee gepleisterde INRIJPILAREN met natuursteen afdekking.

Waardering

VILLA gebouwd in 1920 naar ontwerp van de gemeentearchitect L.H.J. WESTEROP van november 1919, in opdracht van de toenmalige burgemeester P.L. Honcoop, met INRIJPILAREN.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en oorspronkelijk voorbeeld van een villa gebouwd in 1920 in Gooise landhuisstijl met Duitse invloeden van de architect Westerop. Vermeldenswaardig is tevens het interieur met onder meer een oorspronkelijk tochtportaal, hal en voormalige werkkamer met vuurzit.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de villa in het villapark op de hoek van de Apeldoornseweg en de Sparrenlaan binnen de bebouwde kom van Hattem.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke elementen in het interieur.

Westerop, L.H.J. ; Gelderland