Tegenover Burg van Heemstralaan 2, 8051 AR te Hattem
Tegenover Apeldoornseweg 23, 8051 AB te Hattem

Inleiding

Vrijstaand WATERPOMPSTATION gebouwd omstreeks 1923 naar ontwerp van de toenmalige gemeente-architect van Hattem, L.H.J. WESTEROP opdracht van de waterleidingmaatschappij. Het omhulsel van het elektrisch waterpompstation is uitgevoerd in een expressionistische bouwstijl met Amsterdamse School invloeden. Deze stijl is te herkennen aan het expressief gebruik van (platte) baksteen, zoals bijvoorbeeld het verticaal siermetselwerk en de uitkragende delen. Het vrijstaande waterpompstation omsloten door grind, is gesitueerd aan de westzijde van de Apeldoornseweg in het villapark buiten de bebouwde kom van Hattem ter hoogte van de Burg. van Heemstralaan.

Omschrijving

Vrijstaand WATERPOMPSTATION met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een schilddak gedekt met rode muldenpannen met bijbehorende hoekkepervorsten. De gevels zijn boven het trasraam opgetrokken in dieprode baksteen in halfsteens verband, dat boven de vensters overgaat in verticaal metselwerk. De bovenbouw uitgevoerd in verticaal metselwerk loopt taps toe. Het trasraam is opgetrokken in platte kanten, afgesloten door een rollaag. Op de vier hoeken en in het midden van de langsgevels bevinden zich decoratief gemetselde steunberen met identiek trasraam. De steunberen worden ter hoogte van de onderbouw afgesloten door een gemetseld kapiteel, vanwaar de steunbeer als een licht uitkragende pilaster doorloopt tot onder het overstek. In elke gevel bevinden zich twee dichtgemetselde vensteropeningen met bakstenen lekdorpel. De dichtgezette vensters worden aan de bovenzijde afgesloten door verticaal, uitkragend metselwerk. Onder het royaal overstek eindigen de gevels in twee uitkragende, getrapte rollagen.

Centraal in de VOORGEVEL (oostgevel) bevindt zich de ingangspartij bestaande uit een portiek met teruggelegen geklampte rechthoekige deur. Het portiek is voorzien van een getande dagkant en wordt aan weerszijden geflankeerd door een blind venster. Het portiek wordt samen met de vensters aan de bovenzijde afgesloten door één timpaanvormig uitkragend veld van verticaal siermetselwerk. Het uitkragende veld wordt bekroond door een gemetseld, uitkragend sierelement bestaande uit drie in grote toenemende bakstenen blokken die uitkomen in een zeer kleine, dichtgezette rondboog afgesloten door een rollaag. Tussen de steunberen in de LINKERZIJGEVEL (zuidgevel) bevindt zich steeds één blind venster. De vensters worden afzonderlijk van elkaar, op dezelfde wijze afgesloten als in de voorgevel.

In de ACHTERGEVEL bevinden zich twee gecentreerde blind vensters, gezamenlijk op identieke wijze afgesloten als in de voorgevel.

De RECHTERZIJGEVEL is identiek aan de linkerzijgevel.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en zeldzaam voorbeeld van een omhulsel van een elektrisch waterpompstation in expressieve bouwstijl met Amsterdamse Schoolinvloeden. Kenmerkend voor deze stijl is het expressief gebruik van (platte) baksteen dat tot uiting komt in het uitkragend verticaal siermetselwerk, de gemetselde steunberen en het trasraam.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het waterpompstation naast het transformatorhuisje uitgevoerd in een identieke bouwstijl, aan de westzijde van de Apeldoornseweg in het villapark buiten de bebouwde kom van Hattem.

- Van cultuurhistorische waarde als goed en zeldzaam voorbeeld van een waterpompstation in expressionistische bouwstijl van belang voor de ontwikkeling van de watervoorziening in Nederland.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Westerop, L.H.J. ; Gelderland