Hezenbergerweg 64, 8051 CJ te Hattem

Inleiding

Vrijstaande VILLA gebouwd in 1908, gesitueerd ten westen van de Hezenbergerweg temidden van een heuvelachtig landschap. Het ontwerp van de villa is een heroriëntatie op traditionele bouwwijzen beïnvloed door de Duitse `um 1800' - architectuur en de nieuw-historisende stijl. Het interieur vertoont tevens art nouveau/ jugendstil-invloeden.

Omschrijving

Vrijstaand woonhuis met rechthoekige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen, een zolder en een vliering, afgesloten door een geknikt dak gedekt met leien in maasdekking. Op de hoeken bevinden zich vier vierkante, bakstenen schoorsteenschachten afgesloten door een dekplaat. In de geknikte schilden bevinden zich halfronde en segmentboogvormige dakkapellen. De gevels met licht uitspringend trasraam afgesloten door een natuurstenen afschuining, zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband. In de gevels bevinden zich voornamelijk rechthoekige vensters met roedenverdeling aan weerszijden geflankeerd door zonneblinden en driezijdige erkers met meerruits bovenlichten. De vensters worden aan de onderzijde afgesloten door een natuurstenen lekdorpel, aan de bovenzijde door een strek. Centraal tegen de achtergevel bevindt zich een open veranda bestaande uit ijzeren, holle zuilen onder een kroongestel afgesloten door een plat dak met bakgoot op klossen met houten balustrade. Links tegen de voorgevel bevindt zich een éénlaags uitbouw afgesloten door een geknikt schilddak met bakgoot ondersteund door geprofileerde klossen. De nok van het geknikte schilddak eindigt onder bakgoot van het geknikte dak. De gevels eindigen in een gemetselde tandlijst met eenvoudige lijstgevel onder het royaal overstek met bakgoot ondersteund door geprofileerde klossen van het geknikte dak. De ingangspartij bevindt zich in de voorgevel, bestaande uit een rondboogvormig portiek met teruggelegen paneeldeur.

Het portiek met natuurstenen trede en dito bordes bevindt zich rechts van het midden in de asymmetrische VOORGEVEL (noordgevel). Het portiek wordt aan weerszijden geflankeerd door een gemetselde decoratieve steunbeer met twee versnijdingen en natuurstenen afzaten. De teruggelegen paneeldeur met achtruits bovenlicht is voorzien van een glasindeling met afsluiting van de middenruit door een decoratief ijzeren rooster. De deurpartij met houten omlijsting en natuurstenen onderdorpel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een strek. In de rechterstijl bevindt zich een ijzeren trekbel. In dezelfde as op de verdieping bevindt zich een kruisvenster met zesruits ramen. Links van de middenas bevindt zich op de begane grond de éénlaags aanbouw met aan de kopse en linker zijde twee gekoppelde zesruits ramen aan weerszijden geflankeerd door een geklampte luik. Aan de rechterzijde bevindt zich de entree tot de dienstruimten bestaande uit een blinde onderdeur en een bovendeur met glasindeling. Rechts van de (dienst)deur bevindt zich tegen de aanbouw een overkapping van het kolenhok afgesloten door een lessenaarsdak gedekt met shinglets, waarvan de rechterzijde bestaat uit een houten plint, twee gekoppelde twaalfruits ramen en een verticaal beschot. Rechts van de overkapping bevindt zich een tweeruits raam met drieruits valraam afgesloten door diefijzers. Boven de overkapping bevinden zich in dezelfde as twee driestrooksvensters bestaande uit een twaalfruits middenraam aan weerszijden geflankeerd door een vierruits raam. Tussen de vensters bevindt zich siermetselwerk. rechts van het portiek bevindt zich een inlegsteen met daarop het jaartal `1908' gevolgd door een niet oorspronkelijk enkelruits raam op de begane grond.

De LINKERZIJGEVEL (oostgevel) bestaat uit drie vensterassen. In de linker vensteras bevindt zich op de begane grond een venster met meerruits bovenlicht met op de verdieping een schuifraam met verdeling (3x3) + (3x2). Op de begane grond in de middenas bevindt zich een verlengd stolpraam met achtruits bovenlicht met op de verdieping twee gekopppelde schuiframen met verdeling (2x2) + (2x2). Op de begane grond in de rechteras bevindt zich een kleiner, oorspronkelijk stolpraam met achtruits bovenlicht met op de verdieping een venster identiek aan het venster uiterst links in dezelfde bouwlaag. In het schild bevindt zich een segmentboogvormige dakkapel met meerruits stolpraam en wangen, waarvan de zijgevels bekleed zijn met leien.

Centraal in de symmetrische ACHTERGEVEL (zuidgevel) bevindt zich de open veranda met hoofdgestel aan de voorzijde ondersteund door twee keer twee Toscaanse zuilen. De veranda wordt afgesloten door een bakgoot op klossen met op de verdieping een houten balustrade. In de gevel onder de veranda bevinden zich twee dubbele glasdeuren. Op de verdieping boven de veranda bevinden zich twee dubbele deuren met drieruits glasindeling en achtruits bovenlicht. Op de begane grond in de linkeras bevindt zich een driezijdige erker bestaande uit enkelruits onderramen met meerruits bovenlichten. Op de verdieping bevindt zich een schuifraam met verdeling (3x3) + (3x2). De rechteras is identiek aan de linkeras. In het geknikte schild bevindt zich centraal een halfronde dakkapel met achtruits stolpraam met aan weerszijden een identieke, kleinere dakkapel met zesruits raam.

De RECHTERZIJGEVEL (westgevel) is te verdelen in twee vensterassen met op de begane grond in de linkeras een driestrooksvenster bestaande uit een schuifraam met achtruits bovenlicht aan weerszijden geflankeerd door een enkelruits onderraam met tweeruits bovenlicht. Op de verdieping bevindt zich een identiek venster met meerruits roedenverdeling in de onderramen. Op de begane grond in de rechteras bevindt zich een driezijdige erker bestaande uit een stolpraam met achtruits bovenlicht aan weerszijden geflankeerd door een enkelruits zijraam met vierruits bovenlicht. Op de verdieping bevindt zich een schuifraam met verdeling (3x3) + ( 3x2). Centraal in het geknikte schild bevindt zich een dakkapel identiek aan die in het linkerzijschild. Het INTERIEUR bevindt zich grotendeels in een oorspronkelijke staat met onder meer een bordestrap met op het bordes een toilet met betegeling en halfronde houten afsluiting, paneeldeuren, marmeren, houten en terrazzo vloeren, schouwen en stucplafonds. De kamers zijn gegroepeerd rondom de hal met aan de linkerzijde de dienstvertrekken als keuken, kolenhok en kelder. Rechts van de hal bevindt zich de rookkamer met haaks op de hal de kamers en suite aan de achterzijde. Op de verdieping bevinden zich de slaapkamers met op de zolder dienstbodenvertrekken met toepassing van kraalschroten, een houten kinderzitje ter plaatse van één van de dakkapellen, een vliering, een droogzolder en vaste kasten.

Waardering

Vrijstaande VILLA gebouwd in 1908 gesitueerd ten westen van de Hezenbergerweg, buiten de bebouwde kom van Hattem.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en oorspronkelijk voorbeeld van een villa beïnvloed door de Duitse `um 1800' architectuur, de nieuw historiserende bouwstijl en de art nouveau/ jugendstil met waardevol interieur.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de vrije ligging van de villa buiten de bebouwde kom van Hattem.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een villa van omstreeks 1910 met gaaf bewaard in- en exterieur representatief voor de ontwikkeling van de Nederlandse woonhuis.