Kiefveldersteeg 11, 3882 RG te Putten

Omschrijving

De kleine BOERDERIJ van het type hallehuis bestaat uit een woongedeelte aan de voorzijde en een bedrijfsgedeelte aan de achterzijde. Het geheel is opgetrokken in baksteen en telt één bouwlaag en een zolderverdieping onder een wolfdak dat deels gedekt is met riet en deels met gesmoorde pannen. De nok is voorzien van rode nokvorsten. Aan voor- en achterzijde lopen bewerkte windveren en centraal op de nok bevindt zich een gemetselde schoorsteen met rookkap. De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft in de eerste bouwlaag drie zesruits schuiframen met luiken voorzien van hartvormige uitsparingen. De vensters zijn aan de bovenzijde afgesloten met segmentbogen met gepleisterde sluitstenen. Op de scheiding van begane grond en zolderverdieping zijn muurankers aangebracht. Op de zolderverdieping bevindt zich een meerruits zolderraam.

De LINKER ZIJGEVEL bevat de buitendeur van de boerderij.

Het INTERIEUR van het woongedeelte bevat vermoedelijk een grotere middenkamer met stookplaats geflankeerd door lagere zijvertrekken. Het bedrijfsgedeelte zal een middenlangsdeel bezitten, met stallen aan weerszijden en een opening met dubbele deeldeuren in de achtergevel.

Kleine BOERDERIJ daterend uit ca.1900

-Van architectuurhistorische waarde als goed typologisch voorbeeld van een boerderij van het type hallehuis, zoals die in dit gedeelte van Nederland eeuwenlang is toegepast. De boerderij is goed bewaard gebleven en heeft eenvoudige decoratieve elementen in de vensterafsluitingen.

-Van stedenbouwkundige waarde als hoofdonderdeel van het boerderijcomplex dat een karakteristiek onderdeel is van het historisch gegroeide buitengebied ten noordwesten van de Puttense dorpskom en hier een beeldbepalende rol speelt.

-Van cultuurhistorische waarde als hoofdonderdeel van het complex dat een bijzondere uitdrukking is van het agrarische leven op de Veluwe. Het complex geeft vanwege de gaafheid, de compleetheid en de goed bewaarde erfaanleg een bijzonder goed beeld van een boerenbedrijf rond de eeuwwisseling.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij