Diermenseweg 3, 3882 RX te Putten

Omschrijving

SCHAAPSKOOI op rechthoekige grondplan, afgedekt met wolfdak belegd met riet. Het dak heeft laag doorgetrokken zijschilden. De schuur is opgetrokken in houten delen. De VOORGEVEL heeft in het midden recht afgesloten dubbele deuren. De RECHTER ZIJGEVEL is evenals de LINKER ZIJGEVEL blind. De ACHTERGEVEL heeft in het midden rechtafgesloten dubbele deuren.

SCHAAPSKOOI (complexonderdeel 6) vermoedelijk uit het laatste kwart van de negentiende eeuw

-\tVan architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een schaapskooi op een boerenerf uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. De schaapskooi maakt deel uit van een ensemble van oorspronkelijk twee schaapskooien, waarvan er een is gereconstrueerd.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het boerderijcomplex dat een karakteristiek onderdeel is van het historisch gegroeide buitengebied ten zuidwesten van Putten, als onderdeel van het landgoed Oldenaller waar het vanwege de markante ligging aan de laan een belangrijke beeldbepalende waarde heeft.

-\tVan cultuurhistorische waarde als onderdeel van het landgoed Oldenaller, de boerderij behoorde van oorsprong bij het kasteel en deze status is aan de voorgevel van de boerderij en aan de detaillering van het bakhuis af te lezen. Voorts van belang vanwege de oudere oorsprong van de bouwplaats.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schaapskooi