523995 - De Paasheuvel
Nunspeet E 2852
't Frusselt 55, 8076 RE te Vierhouten

Omschrijving

KAMPHUIS "Rode Valkennest", TERRASPARTIJ, OPENLUCHTTHEATER en BORSTBEELD van Wibaut. Het kamphuis is in 1928-1929 gebouwd, zeer waarschijnlijk naar ontwerp van architect J.H. Mulder jr. (1888-1960) van het Amsterdams Koöperatieve Architecten Bureau. De overeenkomsten in de uiterlijke verschijningsvorm met het gebouw "De Paasheuvel" zijn groot. De belangrijkste wijzigingen aan het pand zijn: een kleine uitbouw aan de voorzijde, het dichtzetten van het overdekte zijterras aan de linker zijde en de verbouw van het interieur. De terraspartij en het openluchttheater zijn in 1937 tot stand gekomen als werkverschaffingsproject voor jeugdige werklozen naar ontwerp van de tuinarchitect G. Bleeker. Omstreeks die tijd is ook het borstbeeld van Wibaut geplaatst (onleesbare signatuur) als dank voor het financieren van de bouw.

Het op een heuvel gesitueerde KAMPHUIS "Rode Valkennest" is met de voorgevel naar het zuiden gericht. Het gebouw heeft één bouwlaag en zolder op nagenoeg rechthoekig grondplan. Het rietgedekte schilddak heeft een overstek en een wolfeind aan de voorzijde. De nok is afgedekt met rode rietvorsten. In de dakschilden zijn geen dakkapellen geplaatst. In de gepotdekselde gevels zijn langgerekte houten lintvensters uitgespaard. Deze lintvensters zijn samengesteld uit een reeks twee- of drieruits (draai- en val-)ramen met horizontale roedenindeling. Het overdekte zijterras aan de rechter zijde leidt naar een deur die toegang verschaft tot een nog oorspronkelijke toiletgroep met paneeldeuren.

Aan de zuidzijde van het kamphuis is in 1937 een TERRASPARTIJ en een OPENLUCHTTHEATER aangelegd naar ontwerp van tuinarchitect G. Bleeker. De terrasmuren en trappen vormen de geleidelijke overgang van het huis naar de landschappelijke omgeving. De treden van de bordestrap zijn aan beide zijden ingesloten tussen muurtjes. De bakstenen muren en trappen zijn gemetseld in Noors kettingverband met verdiepte voegen en worden afgesloten door rollagen. Het bordes ziet in zuidelijke richting uit over een halfcirkelvormige speelplaats. De tribunes liggen er oplopend tegen een talud in zes rijen in een halve cirkel omheen. Het uit steen gehouwen BORSTBEELD van F.M. Wibaut in expressionistische stijl is geplaatst op een gemetselde sokkel. Tegen de sokkel is een steen geplaatst met het opschrift: "Dr. F.M. Wibaut". Naast de sokkel is een steen geplaatst met het opschrift: "Rode Valken" en het symbool in reliëf (een rode valk gevat in een blauwe cirkel, waar omheen de letters AJC).

KAMPHUIS "Rode Valkennest", TERRASPARTIJ, OPENLUCHTTHEATER en BORSTBEELD van Wibaut.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en herkenbaar voorbeeld van een houten kampgebouw met stijlinvloeden van de Amsterdamse School en de landelijke bouwkunst. Het gebouw is zorgvuldig vormgegeven met aandacht voor detail en redelijk gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik. Het gebouw is van belang voor het oeuvre van de sociaal bewogen architect J.H. Mulder jr. (1888-1960) uit Amsterdam. De terraspartij en het openluchttheater zijn kenmerkend voor het werk van landschapsarchitect G. Bleeker. Het BORSTBEELD van Wibaut heeft kunsthistorische waarde.

- Van stedenbouwkundige waarde wegens de markante situering van het gebouw op een heuvel in het groene Veluwegebied. Bij de situering en oriëntatie van het gebouw, terras en theater is functioneel gebruik gemaakt van de natuurlijke gesteldheid van het geaccidenteerde terrein. Het object vormt een essentieel onderdeel van het complex "De Paasheuvel" dat cultuurhistorisch van nationaal belang is.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-culturele ontwikkeling; in casu de culturele vorming en opvoeding van de socialistische arbeidersjeugd tijdens (thematische) vakantiekampen in de groene omgeving van het Veluwse dorp Vierhouten ("cultuur-socialisme").

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Terraspartij
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Kampeercentrum