Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523998
Complexnummer
523995 - De Paasheuvel
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82870/69
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Nunspeet E 2365
Bij 't Frusselt 30, 8076 RE te Vierhouten

Omschrijving

Omschrijving

EVENEMENTENHAL "Zonnehal" uit 1938, mogelijk gebouwd naar ontwerp van architect J.H. Mulder jr. (1888-1960) van het Amsterdams Koöperatieve Architecten Bureau. De geheel in hout opgetrokken hal heeft een rechthoekig grondplan met een omvang van acht traveeën. De hoofdvorm van de hal komt voort uit de inwendige houtconstructie: zeven hoge vakwerk-kniespanten houden het grondoppervlak van de hal vrij van ondersteuningen. De kniespanten worden gestut door schuin naar buiten geplaatste muurstijlen. De muurstijlen zijn voorzien van kepen ten behoeve van de gepotdekselde, eveneens schuine wanden. In de houten wanden zijn enkele bandvensters met meerruits ramen uitgespaard. De topgevels aan de korte zijden hebben een verticale beschieting. In de topgevel aan de voorzijde is een groot bovenlicht vormgegeven als ware het een opkomende zon (halve cirkel) met zonnestralen in de vorm van taps toelopende houten stijlen. De symmetrisch ingedeelde voor- en achtergevel hebben elk drie grote dubbele deuren (de deur in het midden van de achtergevel is dichtgezet). Het zadeldak watert af via bakgoten. Op zes plaatsen zijn de dakschilden enigszins opgewipt ten behoeve van lichtkappen.

Waardering

EVENEMENTENHAL "Zonnehal".

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een houten kampgebouw met stijlinvloeden van de Amsterdamse School en de landelijke bouwkunst. Het gebouw is zorgvuldig vormgegeven met aandacht voor detail en symboliek, en gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling, constructie en materiaalgebruik.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het complex "De Paasheuvel" dat cultuurhistorisch van nationaal belang is.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-culturele ontwikkeling; in casu de culturele vorming en opvoeding van de socialistische arbeidersjeugd tijdens (thematische) vakantiekampen in de groene omgeving van het Veluwse dorp Vierhouten ("cultuur-socialisme").

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523995. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Evenementenhal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1938
1938
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden