Nunspeet A 4012
F.A. Molijnlaan 150, 8071 AJ te Nunspeet

Inleiding

Deze gaaf bewaarde villa, nu genaamd "HOEKSTEIN" doch oorspronkelijk "VOORBOSCH "genaamd, werd gebouwd tussen 1900 en 1910 in de traditionalistische Nieuw-Historiserende stijl als zomerverblijf. De architect is vooralsnog onbekend. Kenmerkend voor deze fraaie villa is de opmerkelijke klokgevel aan de zijde van de F.A. Molijnlaan. Zowel het in diverse stijlen uitgevoerde interieur als het exterieur van het pand is vrij gaaf bewaard gebleven. De villa is gelegen op de hoek van de Beukenlaan en de F.A. Molijnlaan. Deze laan is waarschijnlijk aangelegd naar ontwerp van de tuin- en landschapsarchitect L. Springer. De laan omsluit, vanaf het ten zuiden van de dorpskern van Nunspeet gelegen station, in bijna een halve cirkel de oude dorpskern aan de oostzijde om uiteindelijk aan te sluiten op de Elburgerweg. De weg bezit een kenmerkend bebouwingspatroon bestaande uit een lint van verspreid liggende voornamelijk uit de eerste decennia van de twintigste eeuw daterende villa's. Door de situering nabij de hoek gevormd door de F.A. Molijnlaan en de Beukenlaan vormt het pand een prominent onderdeel van dit de villabebouwing in dit gebied. Aan de zijde van de Beukenlaan bevindt zich links van de, aan drie zijden door een tuin omgeven, villa een garage waarop de bescherming van rijkswege niet van toepassing is.

Omschrijving

De villa heeft een onregelmatige L-vormige plattegrond, mede als gevolg van een vermoedelijk niet lang na de bouw toegevoegde aanbouw onder een plat dak aan de zijde van de Beukenlaan. De villa bezit twee bouwlagen onder een samengesteld uitkragend van diverse dakkapellen met schilddaken en pirons voorzien schilddak dat gedekt is met rode Tuil du Nordpannen. Op het dak bevinden twee schoorstenen. De dakoverstek en goten rusten op gesneden consoles. De ramen zijn veelal uitgevoerd als schuifraam en voorzien van meerruits bovenlichten. De ingang van het pand is gelegen aan de zijde van de Beukenlaan. De op de F.A. Molijnlaan georiënteerde VOORGEVEL heeft rechts een hoog door een klokgevel met kraagstenen en een geprofileerde deklijst afgesloten risalerend geveldeel met op de begane grond een samengesteld getoogd venster. Hierboven bevindt zich een hardstenen gevelsteen tussen twee eveneens getoogde boven elkaar geplaatste vensters. Links van de risaliet bevindt zich een serre met openslaande tuindeuren en een cordonlijst waarboven een balkon met een bakstenen borstwering waarop twee porte brisées uitkomen. De LINKER ZIJGEVEL is voorzien van een entree onder een houten luifel aan ijzeren stangen, alsmede diverse vensters. De ACHTERGEVEL heeft een risalerend geveldeel met bakstenen attiek en blinde kopse gevel. In de oksel van de hoofdbouwmassa bevindt zich een éénlaags bouwdeel met bovenliggend balkon en porte brisées op de verdieping. Op de begane grond bevinden zich twee meerdelige vensters. De RECHTER ZIJGEVEL heeft links een erker met porte brisées en een bovenliggend balkon, eveneens met porte brisées. Rechts hiervan bevindt zich een risalerend geveldeel met twee vensters. Uiterst rechts bevindt zich een inspringend éénlaags bouwvolume met aan de voorzijde een serre-achtige detaillering. Voor de uitbouw bevindt zich een terras met een bakstenen balustrade. Het fraaie INTERIEUR bezit onder meer nog een hall met haard en bankjes, een fraai trappenhuis, kamers en suite met geornamenteerde, waarschijnlijk door de firma Silberling te Amsterdam vervaardigde stucplafonds in Neo-Lodewijk XVI - stijl, marmeren schoorsteenmantels en één in hout uitgevoerde schoorsteenmantel en boezem met elementen in Neo-Lodewijk XIV-stijl en een schildering. De keuken in voorzien van een keukenkast en een houten schouw.

Waardering

Villa, genaamd "HOEKSTEIN", gebouwd tussen 1900 en 1910 in de traditionalistische Nieuw-Historiserende stijl.

-\tVan architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een als zomerhuis gebouwde villa in de Nieuw-Historiserende stijl. Het pand is van belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp. Dit komt onder andere tot uitdrukking in de statige hoofdvorm met klokgevel. Het pand, waarvan de ruimtelijke indeling nog grotendeels aanwezig is, is tevens van belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur vanwege de vele bewaard gebleven oorspronkelijke interieuronderdelen waaronder een hall met haard bankjes, een fraaie trappenhuis en geornamenteerde stucplafonds.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de voornamelijk uit de eerste decennia van de twintigste eeuw daterende villabebouwing aan de waarschijnlijk naar ontwerp van L. Springer aangelegde F.A. Molijnlaan die vanaf het ten zuiden van de dorpskern van Nunspeet gelegen station in bijna een halve cirkel de oude dorpskern aan de oostzijde omsluit om uiteindelijk aan te sluiten op de Elburgerweg. Door de situering op de hoek van de F.A. Molijnlaan en de Beukenlaan vormt het pand een prominent onderdeel van de villabebouwing in dit gebied.

-\tVan cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een voor de gemeente Nunspeet kenmerkende sociaal-maatschappelijke ontwikkeling tussen 1900 en 1940, namelijk de vestiging permanent of alleen in de zomermaanden van (nieuwe) welgestelden, in fraaie landelijke gebieden, vaak in de omgeving van een stad: in casu een zomerhuis gelegen aan de bos- en heide noordrand van de Veluwe nabij de kern van het dorp Nunspeet.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Recreatiehuisje Zomerhuis