Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524010
Complexnummer
524008 - Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82909/182
Kadastrale aanduiding
Venray L 2961
Venray L 2959
Bij Leunseweg 3, 5802 CE te Venray
Bij Leunseweg 5, 5802 CE te Venray
Bij Beukenlaan 1, 5802 CJ te Venray

Omschrijving

Inleiding.

MUUR!, onderdeel van het complex O.L.V. van Zeven Smarten en gelegen in de thans gescheiden tuinen van de kerk en het voormalige Franciscanenklooster. Het betreft een restant van de ommuring van de kloostertuin van het oude Franciscanenklooster dat in 1925 afbrandde. De muur dateert in kern uit de bouwtijd van dit eerste klooster (ca. 1647) en is in de daaropvolgende eeuwen uitgebreid en gewijzigd. De muur bevat inscripties uit omstreeks 1800 van militairen die in de Franse tijd in het klooster waren gelegerd.

Omschrijving.

De (thans) U-vormige MUUR heeft een westzijde van zes traveeën langs de Leunseweg, een lange zuidzijde als afsluiting van de voormalige kloostertuin en een oostelijke zijde in de tuin van het klooster. De muur is opgetrokken in baksteen in kruisverband en wordt aan de bovenzijde afgesloten met een tandlijst en een iets uitkragende ezelsrugafdekking. De muur is ingedeeld in traveeën door steunberen. Het noordwestelijke uiteinde van de muur is recht afgewerkt. Aan de noordzijde is de oostelijke muur afgebrokkeld. Op sommige plaatsen draagt de muur inscripties uit omstreeks 1800. In de muur zijn op diverse plaatsen in de loop der jaren doorgangen gemaakt. De doorgangen zijn voornamelijk segmentboogvormig afgesloten en aan de binnenzijde gecementeerd.

Waardering.

De muur in de tuin van het voormalige Franciscanenklooster is van algemeen, cultuur-historisch en bouwhistorisch belang vanwege de ouderdom, de historische relatie met het oude afgebrande Minderbroederklooster van Venray, de visuele en historische ensemblewaarden met het huidige kloostergebouw en als markerende, geledende historische bouwsubstantie ter begrenzing van het kloosterterrein.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524008. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Muur(D) Kloostermuur

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1650
1925
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing