Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524019
Complexnummer
524011 - St. Anna
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82711/112
Kadastrale aanduiding
Venray C 11994
St. Annalaan 4, 5804 AJ te Venray

Omschrijving

Inleiding.

DOKTERSWONING in een serie van vier woningen voor geneesheren van het St. Annagesticht, gesitueerd langs de voormalige toegangslaan van het terrein. De woningen, die vermoedelijk naar ontwerp van Jos Haché tussen 1907 en 1911 in de stijl van het eclecticisme zijn gebouwd, vertonen invloeden uit de renaissance en de chaletstijl. De woonhuizen nr. 3 en 4 zijn hierbinnen wat rijker uitgevoerd met natuursteenornamenten in de gevels. Het woonhuis nr. 4 wordt door een eenvoudige siertuin omgeven waarin op de perceelsgrens met nr. 3 een eenvoudig KOETSHUIS staat. De tegen de linker zijgevel aangebouwde garage wordt niet in de beschrijving opgenomen.

Omschrijving.

Het in hoofdzaak blokvormige woonhuis heeft in de achtertuin een koetshuis dat zich gedeeltelijk in de tuin van nr. 3 bevindt. Het is een eenvoudig in baksteen opgetrokken rechthoekig gebouwtje onder een overstekend zadeldak gedekt met rode muldenpannen en voorzien van een schoorsteen in de nok. Het dak is met versierde windveren afgewerkt.

Het onderkelderde woonhuis heeft asymmetrisch opgezette gevels met diverse erkers en een in de voorgevel opgenomen torentje. Het samengestelde dak bestaat uit een schilddak en een zadeldak waarvan de schilden zijn belegd met rode muldenpannen. Het spitse torendak is belegd met leien, evenals het dak van de twee bouwlagen hoge erker tegen de rechter zijgevel, en bekroond met een smeedijzeren kruisbloem. Het overstekende hoofddak heeft een geprofileerde bakgoot op houten klossen. Langs de dakgoot loopt gedeeltelijk een gezaagde druiplijst. Op het dak bevinden zich nog oorspronkelijke schoorstenen, o.a. op het linker dakschild. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in kruisverband en bezitten de algemene kenmerken zoals beschreven in de complexomschrijving (monumentnummer 5638121) zij het rijker uitgevoerd met toepassing van bewerkte hardsteen in vensterbogen, waterlijsten en vensteromlijstingen. De gevels zijn voorzien van voornamelijk rechthoekige houten vensters met bovenlichten.

De voorgevel heeft rechts een licht risalerende partij eindigend in een topgevel met versierd eindspant, links een terugliggende rechtafgesloten partij. In het midden is een torenachtige uitbouw opgenomen waarin zich de entree bevindt. Het geveldeel links heeft een driezijdige erker waarvan het basement is versierd met hardsteen sierbanden. In de tweede bouwlaag een drielicht gevat in een hardsteen omlijsting van pilasters met Ionische kapitelen en een hoofdgestel met trigliefen. De eerste bouwlaag van de vierzijdige toren vormt een portiek, aan de westzijde en noordzijde met rondbogen geopend. Het portiek heeft twee treden naar een verhoogde stoep belegd met patroontegels. De houten paneeldeur heeft glaspanelen en een rondboogvormig bovenlicht, gevat in een hardsteen omlijsting. De toren is ingesnoerd op de overgang van de vierzijdige derde geleding naar de meerzijdige vierde torengeleding. De rechter beuk heeft in de tweede bouwlaag een groot drielicht met hoge bovenlichten, gevat in een hardsteen omlijsting. Het centrale raam wordt boven de afsluitende latei bekroond door een rondboogvormig spaarveld. De geveltop kraagt iets uit op een segmentboogfries. In de top een kleiner drielicht volgens hetzelfde schema. Het hierboven overstekende dak is afgewerkt met een eindspant met driepasbooog, en gezaagde vulstukken en windveren.

De rechter zijgevel heeft in het hoofdvolume een regelmatige gevelindeling met vensters zoals beschreven. De gevel wordt onderbroken door een twee bouwlagen hoge driezijdige erker onder schilddak.

De linker zijgevel heeft links in de eerste bouwlaag twee gekoppelde rondboogvensters met bovenlichten. De tweede bouwlaag heeft twee uitspringende rookkanalen die de gootlijst doorsnijden. In de aanzetten van deze rookkanalen is geprofileerde hardsteen gebruikt en in de gevel tussen de rookkanalen bevindt zich een geornamenteerde hardstenen plaat bekroond met gebogen fronton. Tegen de linker zijgevel van de achteruitbouw is een garage aangebouwd.

De achtergevel van het hoofdvolume heeft links een risaliet voorzien van een eindspant versierd met een driepasboog en gezaagde windveren. Rechts een terugliggend recht afgesloten gedeelte met balkondeuren op de verdieping en een nieuwe topgevel met deur naar een moderne brandtrap. Het pand is over de hele eerste bouwlaag uitgebouwd. Links een oorspronkelijke uitbouw onder zadeldak met een gebroken noordelijk schild, voorzien van een versierd eindspant met gezaagde windveren. Rechts een vermoedelijk later aangebouwde platgedekte uitbouw waarop zich een balkon bevindt. Tussen de linker uitbouw en de noordelijke garage is een niet oorspronkelijk terras gemetseld.

Het interieur heeft de oorspronkelijke driebeukige indeling grotendeels behouden, maar de woonvertrekken rechts van de middengang zijn in opzet gewijzigd en de afwerking is op onderdelen gemoderniseerd. Van belang zijn onder andere de oorspronkelijke tot aan de zolder doorlopende bordestrap met eenvoudige spijlen.

Waardering.

De dokterswoning van het St. Annagesticht met koetshuis is van algemeen, cultuur-historisch en architectuur-historisch belang als essentieel en oorspronkelijk onderdeel van de psychiatrische inrichting die aan het begin van de twintigste eeuw volgens het paviljoenstelsel is gebouwd. Het woonhuis is binnen het complex van typologische waarde omdat huisvesting van geneesheren op het eigen terrein een herkenbaar onderdeel is van psychiatrische inrichtingen in deze periode. De woning heeft architectuur-historische waarde vanwege de voor het instituut en bouwtijd kenmerkende schilderachtige eclectische bouwstijl. Het woonhuis heeft ensemblewaarden vanwege de situering binnen een reeks vergelijkbare en beeldbepalende dokterswoningen aan de toegangslaan tot het instituut.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524011. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dokterswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1907
1911
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
invloeden
Eclecticisme
stijlzuiver
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hache, Jos. ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur