Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524021
Complexnummer
524011 - St. Anna
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82711/151
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Venray C 12747
Bij Noordsingel 39, 5801 GJ te Venray

Omschrijving

Inleiding.

OMBOUW van een verder verdwenen draaimolen aan de noordwestzijde van de speelweide van het St. Annagesticht. De draaimolen is vermoedelijk tegelijkertijd met de naastgelegen muziektent gebouwd omstreeks 1930-1935.

Omschrijving.

De ombouw van de verdwenen draaimolen is opgebouwd op een centraliserend veelhoekig basement. Eenvoudige ijzeren buiskolommen dragen een spant waarover een tentdak ligt dat wordt bekroond door een piron. De constructie bestaat uit radiaal gerichte geklonken vakwerkspanten opgebouwd uit hoekpofielen, waarbij de onder- en bovenrand van de spanten de daklijn volgen. De kolommen zijn aan de bovenzijde met elkaar verbonden door een soort sierspantjes van geknipt plaatijzer in geometrische, Art-Deco-achtige motieven. De draaimolenombouw is dichtgezet met groengeschilderde verticale houten delen.

Waardering.

De ombouw van de verdwenen draaimolen op de speelweide van het St. Annagesticht is van algemeen, cultuur-historisch en architectuur-historisch belang als functioneel en verfraaiend onderdeel van het terrein van het St. Annagesticht, met een voor de jaren dertig van de twintigste eeuw kenmerkende ornamentiek. Het bouwwerk heeft hoge ensemblewaarden in samenhang met de nabijgelegen muziektent door de situering, de bestemming en de overeenkomsten in detaillering.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524011. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Speelobject Draaimolen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1935
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver