's-Graveland A 915
Leeuwenlaan 13, 1243 KA te 's-Graveland

Omschrijving

Omschrijving van het ENSEMBLE ERFBEBOUWING van de BOERDERIJ "Stofbergen" geheten, met een STAL, twee KAPBERGEN en een SCHUURTJE (8):

Ensemble erfbebouwing behorende bij het complex historische buitenplaats Hilverbeek. De vanouds bij het complex behorende boerderij ligt in de oorspronkelijke noordoost hoek van de aanleg. De boerderij is bereikbaar via enkele lanen in de aanleg en via een lange slingerende laan vanaf de Oude Meentweg. Ten zuidoosten van de boerderij ligt een groot weiland met een tweetal monumentale solitaire eiken. Op het erf voorts beplanting van diverse bomen o.a. acacia, plataan en tamme kastanje. Rechts voor de boerderij staat een reeds in 1783 genoemde geknotte lindeboom met zeven stammen, daardoor de "seven provincie boom" geheten. De boerderij is iets verhoogd gelegen. Boerderij van het T-huis type met in de dakkapel geschilderd het jaartal 1636. Vermoedelijk gaan de oudste onderdelen van de boerderij inderdaad terug tot de 17de eeuw. Het voorhuis bestaat uit één bouwlaag en een kelder en wordt gedekt met een fors met pannen gedekt schilddak, waarop aan de rechterzijde een schoorsteen en een dakkapel op de drie schilden. De voorgevel heeft drie roedeverdeelde schuifvensters met luiken. De linker zijgevel is blind. De toegangsdeur met bovenlicht bevindt zich in de rechterzijgevel, naast een later ingebrachte openslaande deuren. Het stalgedeelte heeft een met pannen gedekt zadeldak met vrij hoge zijmuren. De westelijke muur heeft stalvensters en vooraan een deur en een raam t.b.v. een tweede woning in de boerderij. In de oostmuur is het voorste deel opgetrokken t.b.v. twee vensters voor de woning. Hierna volgen nog vier staldeuren. De achtergevel is een topgevel met dubbele inrijdeur geflankeerd door een venster en een enkele deur, erboven een luik, voorts een enkele deur aan de zijkanten. Links achter de boerderij staan twee KAPBERGEN, beide vermoedelijk vroeg 20ste eeuws. Direct achter de boerderij staat het grootste exemplaar. Deze heeft vier houten roeden en een rieten kap. De tweede kleinere heeft vier ronde betonnen roeden en eveneens een rieten kap. Achter de boerderij staat een grote STAL van omstreeks 1900 in traditioneel ambachtelijke stijl gebouwd met een verzorgd materiaal gebruik, bestaande uit één bouwlaag met een fors pannengedekt zadeldak tussen topgevels. De voorgevel heeft een dubbele inrijdeur en twee enkele deuren aan de zijkant, voorts in de top een rond venster met ijzeren roeden. In de zijgevels stalramen.

Rechts naast de boerderij staat een klein stenen SCHUURTJE, vermoedelijk rond 1800 gebouwd in traditioneel ambachtelijke trant bestaande uit één bouwlaag met een met pannen gedekt zadeldak tussen topgevels. De kopse gevel heeft een dubbele inrijdeur met een luik erboven. In de zuidgevel is één deur met een klein raam. Tegen de noordgevel staat een houten aanbouw.

Het ENSEMBLE ERFBEBOUWING van de BOERDERIJ "Stofbergen" is van algemeen belang vanwege:

- de ouderdom van de in oorsprong nog 17de-eeuwse boerderij;