Melick en Herkenbosch K 381
Dorpsstraat 62, 6074 GD te Melick

Inleiding

Woonhuis gebouwd in de stijl van het traditionalisme, binnen de bebouwde kom, gelegen achter de rooilijn, uit circa 1908. Het pand is gebouwd in opdracht van de vroegere burgemeester Claessen van Melick. Tegen de rechterzijgevel aan de achterkant is een aanbouw in één bouwlaag onder lessenaarsdak. De aanbouw wordt hier niet beschreven.

Omschrijving

Twee-laags pand, met rechthoekig grondplan, en kapverdieping onder een zadeldak met muldenpannen. Twee schoorstenen aan nokuiteinden. Het dak heeft een geprofileerde houten bakgoot op klossen aan de voorzijde, aan de achterzijde een zinken mastgoot.

Het huis is gebouwd in rode baksteen in kruisverband met opengesneden rode voegen en een witte gecementeerde plint. De voorgevel heeft een opstand in geel/grijze kalkzandsteen.

Segmentboogvormige vensters onder gebogen strek, met hardstenen dorpels in de voorgevel. De overige vensters hebben gecementeerde dorpels. De voorgevel is regelmatig ingedeeld, met in de eerste bouwlaag vier gevelopeningen, waarvan drie stolpramen met glas-in-lood in de bovenlichten.

Links naast het rechterraam bevindt zich een ondiep entreeportaal met een authentieke houten voordeur met glas-in-lood panelen en in het bovenlicht tevens glas-in-lood. De plint van de voorgevel is gecementeerd en gesaust. Naar de deur leidt een hardstenen trap met twee treden. In de tweede bouwlaag bevinden zich vier stolpramen, met glas-in-lood bovenlichten. De voorgevel is verlevendigd met onder de vensters van de tweede bouwlaag een horizontale band met muizetandmotief. Onder de dakgoot is een bloktandmotief aangebracht. Tevens zijn hoeklisenen aangebracht.

Zowel rechter- als linkerzijgevel zijn nagenoeg blind, uitgezonderd de dubbele rondboog topgevelvensters.

De achtergevel heeft in de eerste bouwlaag twee vensters met roedeverdeling, links en rechts. In het midden een deur met hardstenen dorpel. Links van de deur een klein glas-in-loodraampje. Boven de deur een overloopvenster met roedeverdeling in glas -in-lood. In de tweede bouwlaag zijn twee vensters met roedeverdeling, links en rechts. Er bevinden zich ook muurankers.

Het pand heeft een gaaf interieur. In bijna alle kamers en in de gang zijn nog stucwerk plafondornamenten met voorstellingen van fruit, bloemen en duiven. Het pand is ook qua structuur nog in tact. Er is een centrale middengang, met aan het einde een authentieke houten trap met spijlen. In de gang zijn de wanden tot aan het plafond opnieuw gemarmerd en er is een spitsboog op twee consoles. In de gang ligt een authentieke tegelvloer in grijs-zwart.

Links bevindt zich een woonkamer en suite, afgescheiden door hoge authentieke deuren. In de voorkamer zijn de authentieke paneeldeuren nog aanwezig en er is een zwart marmeren haardmantel met hierin enkele stukjes in rood marmer. De houten vloer is vernieuwd. In de achterkamer links is een haardmantel in zwart marmer met kleine groene elementen.

Rechts van de gang bevinden zich de eetkamer en de keuken. In de eerste kamer rechts van de gang, de eetkamer, een marmeren schouw en authentieke paneeldeuren.

Alle ramen zijn in hout vernieuwd naar het oude model. In de gang naast de trap bevindt zich een verwijderbaar tussenwandje. De keuken is vernieuwd en er is een nieuwe vloer in de aanbouwkeuken en in de woonkamer links van de gang. In de gang zijn de wanden tot aan het plafond opnieuw gemarmerd. De bovenlichten van de vensters in de voorgevel zijn van glas-in-lood en dateren uit circa 1925. Het hekwerk aan de voorzijde van het pand is in 1957 teruggeplaatst en heeft bakstenen kolommen met een gecementeerde diamantkop. Het smeedijzeren hekwerk is geplaatst op een bakstenen muur met ezelsrug.

Waardering

De voormalige burgemeesterswoning is van cultuur-historische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het pand bezit architectuur-historische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl en m.n. vanwege de toepassing van kalkzandsteen in de voorgevel en de rijke uitmonstering van het interieur. Het pand is tenslotte van algemeen belang op grond van de hoge mate van architectonische gaafheid van ex- en interieur en de typologische en bovenregionale architectuur-historische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Ambtswoning vml. burgemeesterswoning

19e eeuws traditioneel