Melick en Herkenbosch E 5969
Heinsbergerweg 34, 6074 AD te Melick

Inleiding

De in de stijl van het ECLECTICISME gebouwde VILLA is gesitueerd op de hoek van de Heinsbergerweg met de Dorpsstraat en ligt tegenover de Kerkberg. Het object vormt van oudsher een karakteristiek geheel met de Kerkberg, de Dorpsstraat en het oude beloop van de Heinsbergerweg. Deze doorgangsweg van St. Odiliënberg naar Roermond werd omstreeks 1950 enigzins verlegd. Diverse karakteristieke boerderijen en huizen onder aan de Kerkberg werden daarvoor opgeofferd.

De statige en van veel ornamenten voorziene villa en zijn bijgebouwen hebben een bewogen geschiedenis achter de rug. In de loop van twee eeuwen hebben op de plaats van de huidige villa reeds andere gebouwen gestaan zoals een stokerij, een boerderij/brouwerij en een herberg. In 1860 worden de brouwerij en in 1881 de boerderij gedeeltelijk afgebroken en het pand verbouwd tot de huidige villa.

In 1910 werd het gebouw een dependance-klooster van de zusters uit Sint Odiliënberg, vervolgens weer een woonhuis.

Oorspronkelijk stonden op het perceel twee langgerekte gebouwen die aan de voorzijde met elkaar verbonden zijn. Bronnen uit 1802, 1820 en ca. 1840 laten dit zien.

Mogelijk was de huidige villa in die tijd een langgerekt gebouw tot aan deze poort. Immers het onderste gedeelte van de villa bestaat nog steeds uit restanten van een ouder gebouw.

In 1881 koop Henri Spielmans, bierbrouwer en jeneverstoker te Roermond, het gehele perceel en de gebouwen. Spielmans liet in 1882 in Melick de boerderij gedeeltelijk afbreken en bouwde de huidige villa. In 1884 liet hij een ander gedeelte van de boerderij wat verfraaien en maakte hij er een remise van voor zijn koetsen en paarden.

Omschrijving

De VILLA ligt een aantal meters terug van de weg in een parkachtige tuin met binnenplaats met keibestrating. Het pand heeft een rechthoekige plattegrond in twee bouwlagen onder een schilddak met een bedekking van leien. In het rechter dakschild zijn omstreeks 1980 dakkapellen aangebracht.

De villa heeft een opstand in baksteen. Het metselwerk is in kruisverband uitgevoerd. Verder is veel natuursteen gebruikt.

De voorgevel heeft een symmetrische opbouw met een vooruitspringende middenpartij die omlijst wordt door natuurstenen. Het middendeel heeft een bordes, een balkon en een dakkapel. In de eerste bouwlaag bevinden zich segmentboogvormige vensters en deur met houten kozijnen en geleed bovenlicht. In de tweede bouwlaag bevinden zich rechthoekige vensters met houten gelede kozijnen en geleed bovenlicht.

De vensters en de deur hebben decoratieve stenen omlijstingen.

Tussen de eerste en tweede bouwlaag loopt een decoratieve natuurstenen band. Onder het dak bevindt zich een decoratieve natuurstenen kroonlijst.

In de VOORGEVEL bevinden zich in de eerste bouwlaag zowel links als rechts van de toegangsdeur twee vensters; in de tweede bouwlaag bevinden zich links èn rechts van het venster in de middenpartij eveneens twee vensters. In de tweede bouwlaag van de RECHTERZIJGEVEL bevindt zich een rechthoekig venster. In de LINKERZIJGEVEL, die overwegend een blinde gevel is, zitten links en rechts van een rechthoekige houten deur twee rechthoekige vensters verdeeld in tientallen kleine raampjes. Waarschijnlijk betreft het hier de ingang naar de huisartsenpraktijk.

Links van de villa bevindt zich tussen het koetshuis en de tuinmuur een segmentboogvormige ingangspoort in een muur. Het koetshuis heeft een zadeldak en is opgetrokken uit baksteen. De kopgevel van het koetshuis kent een fronton en een hooideur en onder de dakrand bevindt zich siermetselwerk in een muizetandlijst. Achter het koetshuis bevindt zich in de lengterichting een schuur onder een lessenaardak. De gehele voorzijde van het perceel is omgeven door een smeedijzeren hekwerk op een basement van baksteen, onderbroken door kolommen van natuursteen.

Waardering

De villa aan de Heinsbergerweg 34 bezit architectonische waarde wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

De villa en de bijgebouwen bezitten cultuur-historische waarde door de rijke en bewogen geschiedenis van het pand. In de loop van twee eeuwen hebben op de plaats van de huidige villa reeds andere gebouwen gestaan zoals een stokerij, een boerderij/brouwerij en een herberg. In 1860 worden de brouwerij en in 1881 de boerderij gedeeltelijk afgebroken en het pand verbouwd tot de huidige villa.

De ensemblewaarde van de villa wordt bepaald door de situering van het object op de hoek van de Heinsbergerweg met de Dorpsstraat. De villa ligt bovendien tegenover de Kerkberg waar sinds eeuwen de dorpskerk gevestigd was. Het object vormde dan ook van oudsher een karakteristiek geheel met de Kerkberg, Dorpsstraat en het oude beloop van de Heinsbergerweg.

De villa is tenslotte van algemeen belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuur-historische zeldzaamheid.

Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek