Melick en Herkenbosch E 5697
Heinsbergerweg 9, 6074 AC te Melick

Inleiding

De in de stijl van het negentiende-eeuwse TRADITIONALISME gebouwde boerderij staat aan de Heinsbergerweg te Melick. Het betreft hier een voormalig keuterboerderijtje met een uitbouw aan het bedrijfsgedeelte. De Heinsbergerweg kreeg een ander beloop omstreeks 1950, toen de meeste bochten uit de weg werden gehaald en de weg werd rechtgetrokken. Na deze wegverlegging ligt de nok van de boerderij niet meer haaks maar schuin op de Heinsbergerweg. In de frontgevel van de boerderij een gevelsteen met het jaartal 1871.

Omschrijving

De BOERDERIJ heeft een L-vormige plattegrond en één bouwlaag onder een zadeldak. Het woongedeelte en een klein deel van het stalgedeelte zijn belegd met rode muldenpannen. Vanaf de plaats waar de boerderij is verlengd is het dak belegd met golfpannen.

De nokpannen zijn eveneens rood van kleur. De boerderij is opgetrokken in baksteen met metselwerk uitgevoerd in kruisverband. In de gevels diverse vloerankers.

De gevelopeningen zijn segmentboogvormig en hebben een afronding aan de bovenzijde middels een strek en natuursteen dorpels. Met uitzondering van de twee vensters in de top van de frontgevel en twee vensters in de rechterzijgevel hebben de vensters groene blinden. De houten T-kozijnen zijn rechthoekig en geleed, en voorzien van bovenlichten. De rechthoekige houten deur heeft een geleed bovenlicht.

In de voor- en achtergevel bevinden zich vlechtingen in het metselwerk onder de dakrand. In de lange geveldelen is onder de dakrand decoratief metselwerk in een muizetandlijst aangebracht.

De frontgevel heeft in de eerste bouwlaag twee vensters en in de nok onder het dak twee kleinere gelede vensters. In de linkerzijgevel achtereenvolgens een venster, een deur naar het woongedeelte, een venster, een deur naar de voormalige varkensstal en een rechthoekige houten poort naar de vruchtenschuur aan. Na de poort volgt een kleine uitbouw, de voormalige paardenstal met een rechthoekige houten deur en een klein vierkant houten venster. De achtergevel is blind. In de rechterzijgevel zijn in het bedrijfsgedeelte een rechthoekige houten deur en twee rechthoekige houten gelede vensters.

De indeling van het INTERIEUR is in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang en kamers.

De plafonds en vloeren zijn authentiek, in de keuken een authentiek aanrecht en een waterpomp, de kelder heeft een gewelfd plafond, terwijl het gebint in de zolder boven woon- en bedrijfsgedeelte volledig in tact is.

Waardering

De BOERDERIJ aan de Heinsbergerweg bezit architectonische kwaliteiten als specimen van een bouwtraditie voor boerderijen uit de negentiende eeuw, een bouwtraditie die teruggaat tot de vroege achttiende eeuw. Vanwege type en omvang is de boerderij van cultuur-historische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de boerderij tot het eind van de 19de eeuw. De boerderij is een gaaf voorbeeld van een keuterboerderij met een uitbouw in "langgeveltrant". Het is bovendien een van de laatste gave voorbeelden van dit type boerderijbouw in Limburg en is daarmee van een typologische zeldzaamheid.

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuur-historische en cultuur-historische waarden, de gaafheid en de zeldzaamheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Afgeleide Noordhollandse type het betreft keuterboerderijtje met aanbouw schuur