Castricum D 1661
Oude Schulpweg 3, 1901 NV te Castricum

Inleiding

Op een vijfsprong in het beboste duingebied direct ten westen van Castricum gelegen JACHTOPZIENERSWONING genaamd "Kijk-uit". De vermoedelijk uit het laatste kwart van de 19de eeuw daterende woning staat in de zicht-as van de Kramersweg, de toegangsweg tot het duingebied. De architectuur heeft zowel kenmerken van de chaletstijl (dakrand) als de neorenaissance (speklagen).

N.B. De lage aanbouw tegen de achtergevel valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken woonhuis van twee bouwlagen onder een met zwartgeglazuurde platte Friese pannen gedekt zadeldak dat aan alle vier kanten ruim oversteekt. De dakoverstekken worden ondersteund door in de muur aangebrachte korbelen met een in- en uitzwenkende vorm. Onder het dakoverstek boven de zijgevels is een gegolfde sierrand aangebracht waartegen een zinken mastgoot. De kopse voor- en achtergevel hebben gladde windveren. Op het dak staan twee vierkante schoorstenen. De buitenmuren zijn gemetseld in rode machinale baksteen (formaat 17-18 x 4 cm) in kruisverband met snijvoeg. Boven de begane grond wordt het muurwerk van de voor- en zijgevels verlevendigd door speklagen elk bestaande uit drie metsellagen van gele machinale baksteen (hetzelfde formaat). De strekken boven de vensters en deuren in deze drie gevels zijn ook in contrasterende gele baksteen gemetseld. Ter hoogte van de verdiepingsvloer zijn rondom muurankers aangebracht (met een dubbele lelievorm).

Centraal in de symmetrische voorgevel (NO) bevindt zich een zesruits schuifvenster en waarboven een hoge en getoogde dubbele balkondeur met in elke deurvleugel drie ruiten boven elkaar (in oorsprong was hier een balkon). Bovenin de topgevel is in witte letters de naam "KIJK-UIT" geschilderd.

De aan de Bredeweg gelegen linkerzijgevel (ZO) telt beneden twee zesruits schuifvensters waartussen de voordeur, een opgeklampte deur van vertikale kraalschroten waarboven een laag liggend bovenlicht. Boven het rechter venster bevindt zich op de eerste verdieping een derde venster als beneden. De rechterzijgevel (NW) telt eveneens drie zesruits schuifvensters: links zowel beneden als boven, en rechts alleen beneden. Middenonder bevindt zich een naderhand deels (bovenin) dichtgezet keldervenster voorzien van een draairaampje met diefijzer. In het midden van de eerste verdieping bevindt zich een valraampje (ter hoogte van de overloop). De achtergevel (ZW) heeft op de eerste verdieping een kruisvenster met onder twee draairamen en boven twee valramen.

Het INTERIEUR is nog merendeels in de oorspronkelijke staat en bevat onder meer een bedstede op de parterre en de eerste verdieping.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorisch waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een jachtopzienerswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw, opgetrokken in een door chaletstijl en neorenaissance beïnvloede bouwtrant. De woning heeft situationele meerwaarde vanwege de ligging op een kruispunt en in de zicht-as van de toegangsweg tot het duingebied.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4) Jachtopzienerswoning