524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Castricum D 1811
Prof. Winklerlaan 17, 1901 KS te Castricum

Inleiding

In de bocht van de Professor Winklerlaan gelegen voormalige DIENSTWONING (hoofdverplegerswoning)uit circa 1912, deel uitmakend van het complex van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. Het in de stijl van het Rationalisme gebouwde vrijstaande pand is vermoedelijk ontworpen door ÚÚn van ingenieurs van Provinciale Waterstaat in Haarlem. Opdrachtgever was de Commissie van Bestuur van het Provinciaal Geneeskundig Gesticht Duin en Bosch te Castricum. De vergunning voor de bouw van de hoofdverplegerswoning werd gelijktijdig met enkele andere dienstwoningen aangevraagd op 23 augustus 1911 en op 7 september 1911 verleend.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd vrijstaand woonhuis van ÚÚn bouwlaag onder een zolderverdieping voorzien van een borstwering en een wolfdak gedekt met rode kruispannen. Tegen de linker helft van de achtergevel bevindt zich een serre; de linkerzijgevel (NO) heeft links van het midden een rechthoekige uitbouw waarboven het dakschild is doorgetrokken. De buitengevels zijn tot circa 2/3 parterrehoogte uitgevoerd in rode machinale waalsteen in halfsteens verband met snijvoeg, en daarboven gepleisterd en witgesausd. Het pleisterwerk wordt verlevendigd door strekken van rode machinale waalsteen boven de vensters en door een omgaande band van dito baksteen ter hoogte van de genoemde borstwering. Onder deze band wordt de verdiepingsbalklaag met schootankers in de gevels verankerd. Bovenaan de zijgevels bevindt zich een bakgoot rustend op geprofileerde gootklossen. De vensters zijn voorzien van hardstenen lekdorpels. De voorgevel (NW) heeft op de begane grond twee vensters met bovenlicht en links een paneeldeur met tweeruits bovenlicht. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich twee minder brede vensters met bovenlicht.

De rechter helft van de linkerzijgevel (NO) is voorzien van twee kleine vierruits vensters: linksonder een keldervenster en in het midden een hoog aangebracht venster. Links van het midden van de zijgevel is het dakschild lager doorgetrokken boven een rechthoekige uitbouw met in de noordwest- en noordoostzijde een vierruits venster en in de achterzijde een glasdeur.

In de rechterzijgevel (ZW) bevindt zich rechts een smal venster met bovenlicht.

De achtergevel (ZO) heeft rechts een venster met bovenlicht en tegen de linker helft een rechthoekige serre met boven de gemetselde borstwering (metselwerk als genoemd) gekoppelde vensters met bovenlicht en in het midden (van de zuidoostzijde) een dubbele glasdeur met tweedelig bovenlicht. De serre is voorzien van een plat dak met een gering overstek op geprofileerde klossen. Het dak is toegankelijk via een glasdeur met bovenlicht links op de verdieping. Rechts hiervan heeft de achtergevel een venster met bovenlicht.

Waardering

De voormalige hoofdverplegerswoning uit circa 1912 is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de architectonische vormgeving in de stijl van het rationalisme. Vanwege de ensemblewaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Rationalisme