524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Castricum D 2050
Duinenboschweg 42, 1901 NR te Castricum

Inleiding

Aan de zuidwestzijde van de Duinenboschweg gelegen voormalige OPZICHTERSWONING uit 1904-1905, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch, met eenvoudig ijzeren HEK als erfscheiding. Deze woning is gebouwd voor de opzichter van de bouw van de inrichting en tesamen met de tegenover gelegen parkwachterswoning gesitueerd bij de hoofdingang van Duin en Bosch. Uit het eerste jaarverslag (over 1909) van de Commissie van bestuur van Duin en Bosch blijkt dat de bouw van de opzichterswoning op 31 augustus 1904 gegund werd en dat hier vanaf 1910 de eerste machinist woonde. Aan de Van Oldenbarneveldtweg bevindt zich een tweede opzichterswoning. In de bovenlichten van enkele parterrevensters is naderhand (XXb) glas in lood aangebracht. De roedenverdeling in de meeste vensters is gewijzigd.

Omschrijving

Op nagenoeg vierkant grondplan gebouwd pand waarvan de risalerende rechter helft twee bouwlagen telt onder een zadeldak, en het linker gedeelte 1½ bouwlaag hoog is onder een dwarsgeplaatst wolfsdak waarvan de bovenste helft insnijdt in het zadeldak. Beide daken hebben een overkragende dakrand en zijn gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De buitengevels van het hoge rechter volume zijn tot aan de bovenzijde van de parterrevensters opgetrokken in rode machinale waalsteen in kruisverband met snijvoeg en daarboven gepleisterd en witgesausd. Bij het lage volume is alleen de plint uitgevoerd in schoonmetselwerk (de oostgevel van het lage volume was vroeger eveneens gepleisterd). Boven de verdiepingsvensters zijn de drie topgevels uitgevoerd in vakwerk. Het pleisterwerk wordt verlevendigd door paren rode metsellagen ter hoogte van de ontlastingsbogen van de parterrevensters en de onderdorpels van de verdiepingsvensters. De vensters hebben hardstenen lekdorpels. De parterrevensters zijn voorzien van luiken en worden ontlast door segmentbogen van rode baksteen met hardstenen aanzetstenen. De risalerende oostgevel van het hoge volume heeft één venster-as met op beide bouwlagen een kruisvenster en bovenin een laag liggend zoldervenster waarin drie vierruits ramen. Bovenin het dakschild boven het terugliggende linker geveldeel staat een blokvormige schoorsteen (de dubbele deur in dit geveldeel dateert van na de bouwtijd). In de hoge noordgevel bevindt zich rechts een schuifvenster, links van het midden een voordeur met bovenlicht waarnaast rechts een tweeruits raampje, en links een door smalle vensters met bovenlicht geflankeerd uitgemetseld rookkanaal dat boven de eerste verdieping bekroond wordt door een hoge rechthoekige schoorsteen. De voordeur is uitgevoerd als een paneeldeur waarin een meerruits raam van geel kathedraalglas met voor het draaibare middenraampje een gietijzeren sierrooster. De eerste verdieping heeft rechts van het genoemde rookkanaal een smal schuifvenster en in het midden een draairaampje. Middenboven bevindt zich een dakopbouw met een lessenaarsdak en twee zesruits liggende vensters. Rechts van de dakopbouw staat een tweede rechthoekige schoorsteen van rode waalsteen. De symmetrisch opgezette zuidgevel heeft op de begane grond links en rechts een venster met bovenlicht en op de verdieping links en rechts een driedelig liggend venster. Onder het wolfseind bevindt zich een laag achtruits liggend zoldervenster. Het bovenlicht van het linker parterrevenster is nog drieruits en voorzien van geel kathedraalglas. In de westgevel bevindt zich rechts een identiek venster en links een achterdeur omgeven door zij- en bovenlichten. Boven de achterdeur is de achtergevel van het hoge volume nagenoeg identiek aan de voorgevel.

Het INTERIEUR verkeert nog gedeeltelijk in de oorspronkelijke staat en is onder meer voorzien van paneeldeuren en een L-vormige gang op beide bouwlagen, in de gang beneden een driekleurige (bruin/geel/zwart) tegelvloer en een scheluwe trap, in de keuken een eenvoudige schouw, en in de kelder een vloer van bruingeglazuurde plavuizen. Vanaf de verdieping leidt een spiltrap naar de onder de beschoten gordingenkap gesitueerde zolder.

Waardering

De voormalige opzichterswoning uit 1904-1905 met bijbehorend interieur en hek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de architectonische vormgeving in traditionele, chaletachtige trant. Vanwege de ensemblewaarde in relatie met de andere onderdelen van het complex.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Opzichterswoning

Rationalisme