Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524173
Complexnummer
524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82732/115
Kadastrale aanduiding
Castricum D 1397
Duinenboschweg 5, 1901 NR te Castricum

Omschrijving

Inleiding

Aan de noordoostzijde van de Duinenboschweg gelegen voormalige PARKWACHTERSWONING uit 1908-1909, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. De toegang tot de woning wordt gemarkeerd door twee gemetselde sokkels. De dienstwoning is tesamen met de tegenover gelegen opzichterswoning gesitueerd bij de hoofdingang van Duin en Bosch. In de situatietekening bij de oorspronkelijke plannen wordt de woning overigens aangeduid met portierswoning, maar de beschrijving in het eerste jaarverslag (over 1909) van de Commissie van bestuur van Duin en Bosch vermeldt het volgende "Op het gestichtsterrein loopt de weg tusschen de woningen van den bouwkundig opzichter en parkwachter door. Daarna ziet men ter rechterzijde op eenigen afstand van den weg het gebouwtje waarin zich de timmermans- en schilderswerkplaats bevinden." Ook blijkt uit het jaarverslag dat in september 1908 met de bouw van de parkwachterswoning werd begonnen. Rechts in de achtergevel bevond zich een portiek die in 1974 uitgebouwd is tot een bijkeuken in aangepaste stijl.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd pand van één bouwlaag onder een met rode kruispannen gedekt zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg en een overkragende dakrand op geprofileerde klossen. Boven de voor- en achtergevel bevindt zich onderaan de dakrand een zinken mastgoot. De buitengevels zijn tot aan de wisseldorpels van de parterrevensters gemetseld in rode machinale waalsteen in halfsteens verband met snijvoeg en daarboven gepleisterd en witgesausd. Het pleisterwerk wordt verlevendigd door paarsgewijs aangebrachte strekkenlagen van rode baksteen ter hoogte van de strekken boven de parterrevensters en de onder- en bovendorpels van de zoldervensters in de kopse zijgevels. Ter hoogte van de verdiepingsvloer bevinden zich in alle gevels schootankers. De vensters hebben strekken van rode baksteen. De parterrevensters in de voor- en zijgevels zijn voorzien van luiken. De symmetrische voorgevel (ZW) heeft links en rechts een schuifvenster met drieruits bovenlicht en in het midden een paneeldeur waarin een zesruits raam en waarboven een aan twee smeedijzeren stangen afgehangen luifel en een vierruits bovenlicht. Boven de ingang staat op het voorschild een dakkapel met stolpraam en lessenaarsdak. Het voorschild springt links en rechtsonder in ten behoeve van een witgepleisterde hoekschoorsteen. De met twee paar metsellagen van rode baksteen verfraaide schoorstenen geven een vertikaal accent aan het overwegend horizontale karakter van de voor- en zijgevels.

In de linkerzijgevel (NW) bevinden zich op de begane grond twee smalle schuifvensters met drieruits bovenlicht en links een vierruits wc-raampje waarin geel kathedraalglas. Het zoldervenster middenboven is voorzien van een T-raam en een drieruits bovenlicht. De rechterzijgevel (ZO) heeft een dito zoldervenster en beneden een tweetal schuifvensters met vierruits bovenlicht. In de achtergevel (NO) bevindt zich links van het midden een klein en hoog aangebracht vierruits venster (na de sloop van de achterliggende bedstede is dit venster enigszins naar rechts verplaatst). Het vierruits keldervenster rechts van het midden bevond zich vóór 1974 in de linkerzijmuur van de tot bijkeuken verbouwde portiek. Boven het rechter gedeelte van de gevel is het achterschild lager doorgetrokken (vroeger vormde dit een afdak voor de portiek). Bovenin het achterschild staat rechts van het midden een rechthoekige schoorsteen van rode machinale waalsteen.

Het INTERIEUR is nog gedeeltelijk oorspronkelijk en onder meer voorzien van een middengang met aan het einde een ruime spiltrap naar de verdieping, onder deze trap een kelder met een vloer van geelgeglazuurde plavuizen, en in de keuken een eenvoudige schouw. De verdieping heeft een beschoten gordingenkap en een middengang van waaruit paneeldeuren toegang geven tot twee slaapkamers voorzien van vaste kasten met paneeldeur.

Waardering

De voormalige parkwachterswoning uit 1908-1909 met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de architectonische vormgeving in traditionele, chaletachtige trant. Vanwege de ensemblewaarde in relatie met de andere onderdelen van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524169. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1908
1909
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Rationalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Poggenbeek, F.W.M. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur