524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Castricum D 1904
Castricum D 1804
Goudsbergen 6, 1901 ZW te Castricum
Goudsbergen 8, 1901 ZW te Castricum

Inleiding

WERKPLAATS uit 1904-1905, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Deze door architect Poggenbeek en ingenieur Scholtens ontworpen timmer- en schilderswerkplaats is het eerste gebouw dat op het terrein van Duin en Bosch werd gerealiseerd. De gunning van de bouw vond plaats op 31 augustus 1904. Vóór 1946 is het gebouw aan de oostzijde uitgebreid met een houten meubelmakerij die in 1954 werd vergroot met een stenen uitbouw aan de noordzijde (ontwerp D. Kaper, hoofd bouwkundige dienst). Het gebouw is nog steeds in gebruik als werkplaats bij de bouwkundige dienst.

N.B. De genoemde latere aanbouwen maken geen deel uit van de bescherming.

Omschrijving

Het gebouw heeft een rechthoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag en een zolderverdieping met borstwering onder een flauwhellend zadeldak. Het met rode kruispannen gedekte zadeldak is rondom voorzien van een overstek dat boven de linkerzijgevel de breedte van een afdak heeft en aan deze kant daarom ondersteund wordt door schoren. De laatste zijn ingelaten in korte muurstijlen die rusten op hardstenen consoles halverwege de gevel. De buitengevels zijn tot en met de parterre opgetrokken in rode machinale waalsteen in kruisverband met snijvoeg. Daarboven zijn de voor- en zijgevels uitgevoerd in vakwerk en is de als tuitgevel vormgegeven achtergevel gepleisterd en witgesausd. De parterrevensters hebben hardstenen lekdorpels en worden ontlast door een strek.

In het midden van de voorgevel (W) bevindt zich een dubbele paneeldeur met bovenin elke deurhelft een vierruits raam. Links en rechts is de gevel voorzien van een tweetal kruisvensters met zesruits onderramen en vierruits bovenlichten. Middenboven bevindt zich een in een raam gewijzigde dubbele glasdeur die voorzien is van een (oorspronkelijk twaalfruits) bovenlicht en aan weerskanten geflankeerd wordt door twee gekoppelde ramen (oorspronkelijk zesruits). De rechterzijgevel (Z) telt tien kruisvensters als voor: links vier (in de rechter ontbreken de roedenramen) en in de rechter helft zes (waarvan de linker gewijzigd). Links van het midden bevindt zich ter hoogte van het achterliggende kantoortje een in een raam gewijzigde deur met (oorspronkelijk zesruits) bovenlicht. Het venster links van de deur was voorzien van een stolpraam met achtruits bovenlicht. In de linkerzijgevel (N) bevindt zich van links naar rechts een stolpraam met achtruits bovenlicht, een opgeklampte deur met achtruits bovenlicht, een opgeklampte deur met zesruits bovenlicht, twee kruisvensters als voor, een (enigszins vergrote) toiletuitbouw met in beide zijgevels twee kleine zesruits vensters, en rechts hiervan drie kruisvensters als voor. Bovenin het linkerzijschild staat halverwege een vierkante schoorsteen van rode machinale waalsteen. In de door de latere aanbouw deels aan het oog onttrokken achtergevel (O) bevindt zich rechts een stolpraam met achtruits bovenlicht. Ter hoogte van de zolderverdieping bevinden zich meerdere kleine vensters: links en rechts drie en bovenin twee.

Het INTERIEUR is nog gedeeltelijk oorspronkelijk en onder meer voorzien van een via een rechte steektrap bereikbare zolderverdieping met een plankenvloer en een met brede delen beschoten gordingenkap.

Waardering

De werkplaats uit 1904-1905 met bijbehorend interieur is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de architectonische vormgeving in chaletstijl. Verder voor het oeuvre van architect F. Poggenbeek en ingenieur J. Scholtens.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Werkplaats

Poggenbeek, F.W.M. ; Noord-Holland