524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Castricum D 1519
Goudsbergen 12, 1901 ZW te Castricum

Inleiding

Voormalig MORTUARIUM/LABORATORIUM uit 1904-1905, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Het pand is gebouwd naar ontwerp van architect Poggenbeek en ingenieur Scholtens. Blijkens het eerste jaarverslag van de Commissie van bestuur van Duin en Bosch werd de bouw gegund op 31 augustus 1904. Vanwege de functie van het pand is het naast de begraafplaats gesitueerd achter een paar hoge duinen op een afgelegen deel van het terrein van Duin en Bosch. In het gebouw bevonden zich onder meer een laboratorium, een sectiekamer, een donkere kamer, een lijkenbergplaats met koelcellen, een ruimte met katafalk, en een wachtkamertje voor de familie. De zolderkamer werd als klein museum ingericht. In 1969 kreeg het pand een nieuwe functie en werd daartoe verbouwd waarbij de gevelindeling en het interieur zijn gewijzigd. Bij de verbouwing tot kantoor in 1994 is het interieur op de begane grond vernieuwd waarbij ook de nog aanwezige koelcellen zijn verdwenen. De zolder verkeert nog in originele staat.

Omschrijving

Op L-vormig grondplan gebouwd pand van één bouwlaag onder een samengesteld dak gedekt met rode pannen (oorspronkelijk rode tuiles du nord) en voorzien van een op balken rustende overkragende dakrand waarlangs een geprofileerd boeiboord. Het dak is samengesteld uit een in de lengterichting aangebracht zadeldak dat aan het westeinde eindigt tegen een hoger dwarsgeplaatst wolfsdak. Boven de uitgebouwde linker helft van de noordgevel bevinden zich twee korte en door een plat gescheiden zadeldaken die haaks insnijden in het noordelijke dakschild van het genoemde zadeldak. De buitengevels zijn tot circa 2 meter hoogte gemetseld in bruinrode machinale waalsteen in kruisverband met snijvoeg en daarboven uitgevoerd in vakwerk. De vensters hebben hardstenen lekdorpels.

In de zuidgevel bevindt zich rechts een schuifvenster met tweedelig bovenlicht, in het midden twee (enigszins gewijzigde) samengestelde vensters, en in de afgewolfde topgevel links drie kleine gekoppelde zolderramen (de overige parterrevensters zijn niet oorspronkelijk). De noordgevel heeft een dito zoldervenster in de afgewolfde topgevel rechts. In de risalerende linker helft van deze gevel bevindt zich in het midden een hoog aangebracht driedelig liggend venster en rechts een deur met een door zijramen geflankeerd bovenlicht. Achter deze deur was de lijkenbergplaats gesitueerd. De grote dichtgezette muuropening links markeert de plaats van een door zij- en bovenlichten omgeven paneeldeur die toegang gaf tot de achterliggende wachtkamer (de twee vensters op deze plaats zijn evenals de overige parterrevensters in de noordgevel niet oorspronkelijk) Het indeling van de kopse gevels is gewijzigd.

INWENDIG is de zolderverdieping nog oorspronkelijk. Onder het wolfsdak bevindt zich het geheel (wanden en plafond) met kraaldelen betimmerde voormalige museumvertrek. Een smal luik in de oostwand hiervan geeft toegang tot de lage zolderruimte onder de zadeldaken. De kap boven dit gedeelte van de zolder is uitgevoerd als een met brede delen beschoten gordingenkap.

Waardering

Het voormalig mortuarium/laboratorium uit 1904-1905 is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de architectonische vormgeving en voor het oeuvre van architect Poggenbeek en ingenieur Scholtens. Verder van belang vanwege de ensemblewaarde.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Crematorium (H) Mortuarium
Nee Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Laboratorium