524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Castricum D 1527
Watertorenpad 2, 1901 ZX te Castricum

Inleiding

WATERTOREN uit 1908-1909, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. De ten noorden van het economiegebouw gesitueerde watertoren werd ontworpen door J. Scholtens, hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat van Noord-Holland. Met het toezicht op de uitvoering werd hoofdopzichter A. van Vliet belast. De uitvoering van het reservoir was in handen van F.A. Neuman, Eschweiler (D). Het met behulp van vijf 36 tot 60 m diepe boorputten opgepompte duinwater werd na te zijn ontijzerd en gefilterd opgeslagen in een waterkelder van waaruit het naar het reservoir van de watertoren werd geperst. In 1936 is de watertoren voorzien van een extra ommanteling van staal en in 1965 is er rond de reservoir-ommanteling een omloop aangebracht. De toren heeft tot eind 70-er jaren dienst gedaan voor de eigen watervoorziening van het Provinciaal Ziekenhuis.

Omschrijving

De 33,50 meter hoge toren heeft een betonnen fundering waarop een achthoekig basement dat evenals de ronde schacht erboven taps toeloopt. Het basement is opgetrokken in bruinrode waalsteen in kruisverband met snijvoeg en aan drie zijden voorzien van een getoogd negenruits venster van gietijzer. In de zuidzijde bevindt zich een terugliggende getoogde deur waarin een zesruits raam. De overgang van het achthoekige basement naar de ronde schacht wordt gevormd door een gepleisterde waterlijst waaronder een fries van gesmoorde baksteen. De in rode baksteen opgetrokken schacht telt tien getoogde zesruits vensters van gietijzer: in de west- en oostkant drie boven elkaar en in de noord- en zuidzijde twee. De ommanteling van het hoogreservoir heeft een flauwhellend kegeldak voorzien van een overstek en een lantaarn. In de ommanteling bevinden zich enkele kleine vensters.

Het INTERIEUR is nog gedeeltelijk oorspronkelijk en onder meer voorzien van een met gele baksteen bestrate parterrevloer, ijzeren ladders en een geklonken ijzeren hoogreservoir met een diameter van 5 meter en een inhoud van 50 kubieke meter. Het reservoir rust op een bodem van het type Intze 1.

Waardering

De watertoren met bijbehorend interieur is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vamwege de industriële waarde en vanwege het ontwerp van de hand van ingenieur J. Scholtens. Verder als markant onderdeel van het complex.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Scholtens, J. ; Noord-Holland