524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Castricum D 1530
Watertorenpad 6, 1901 ZX te Castricum
Watertorenpad 8, 1901 ZX te Castricum
Watertorenpad 4 B, 1901 ZX te Castricum
Watertorenpad 4 C, 1901 ZX te Castricum

Inleiding

KETELHUIS met WASSERIJ en voormalige ELECTRICITEITSCENTRALE uit 1907-1908, onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Dit schuin achter het administratiegebouw gelegen economiegebouw zorgde voor de eigen energievoorziening van Duin en Bosch. Blijkens het eerste jaarverslag van de Commissie van bestuur van Duin en Bosch werd het economiegebouw aanbesteed in augustus 1907. De bijbehorende schoorsteen rechts (O) van het gebouw is gesloopt. Het laatste geldt ook voor de ventilatiekappen op de daken van de wasserij en het ketelhuis.

Omschrijving

Op onregelmatig grondplan opgetrokken samenstel van rechthoekige bouwvolumes van één bouwlaag onder zadeldaken waarop rode kruispannen. De enkele of paarsgewijs geplaatste volumes hebben een verschillende grootte en de nokrichting zuidwest-noordoost of zuidoost-noordwest. Tegen deze bouwvolumes sluiten enkele uitbouwen aan met plat dak. Ondanks de onregelmatige rangschikking van de verschillende volumes is toch een eenheid bereikt door uniformiteit in materiaalgebruik, gevelgeleding, venstertypen en ornament. De buitengevels zijn opgetrokken in bruinrode waalsteen in kruisverband met snijvoeg en voorzien van een hoge plint met een hardstenen bovenrand. Deze afgeschuinde bovenrand geeft het gebouw een horizontaal accent. De kopse gevels zijn uitgevoerd als tuitgevel met hoeklisenen die overgaan in een getrapt fries voorzien van vlechtingen en een afsluitende rollaag. De rechtbeëindigde kopgevel (ZO) van de wasserij wordt afgedekt door een ezelsrug tussen verhoogde hoeklisenen. De meeste langsgevels worden door lisenen vertikaal geleed, en afgesloten door een lijstgoot waaronder enkele getrapt uitkragende metsellagen. In de gevels komen overwegend getoogde gietijzeren vensters voor die paarsgewijs geplaatst zijn en bestaan uit een negenruits (of twaalfruits) onderraam en een zesruits tuimelraam als bovenlicht. Ter hoogte van de zolder zijn de kopse gevels blind of voorzien van een klein gietijzeren rondvenster danwel een tweetal getoogde zesruits liggende vensters van gietijzer. De vensters hebben hardstenen lekdorpels. Ook is hardsteen toegepast voor de aanzet- en dekstenen van de tuitgevels. Boven de diverse getoogde deuropeningen bevinden zich naar gelang de breedte van de deur één of twee vensters van het laatstgenoemde type. De deuren zijn uitgevoerd als enkele of dubbele paneeldeur en merendeels voorzien van een vier- of negenruits raam.

Het jongere zuidwestelijke bouwvolume wijkt enigszins af van de overige bouwdelen: een plint en lisenen ontbreken en het met rode tuiles du nord gedekte zadeldak heeft een uitkragende rand op geprofileerde klossen. Onder de laatste zijn de twee puntgevels voorzien van een getrapt fries. Inwendig verkeert het economiegebouw nog gedeeltelijk in de oorspronkelijke staat en is onder meer voorzien van tweekleurige (crème en geel) tegelvloeren en ziende kappen rustend op ijzeren Polonceau-spanten.

Waardering

Het ketelhuis met wasserij en voormalige electriciteitscentrale is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Als onderdeel van het industriële erfgoed. Vanwege de ensemblewaarde.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Wasserij
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Ketelhuis