Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524185
Complexnummer
524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82728/159
Kadastrale aanduiding
Castricum D 1478
Oude Parklaan 6, 1901 ZZ te Castricum

Omschrijving

Inleiding

Voormalig MAGAZIJN/WERKPLAATS van de tuindienst uit 1918, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd pand van één bouwlaag onder een zadeldak gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De buitengeels zijn tot aan de tussendorpels van de parterrevensters opgetrokken in rode machinale waalsteen in halfsteens verband met platvolle voeg en daarboven gepleisterd en witgesausd. De vensters hebben contrasterende strekken van rode baksteen. In alle gevels bevinden zich schootankers ter hoogte van de zoldervloer. De kopse west- en oostgevel zijn uitgevoerd als een puntgevel met rechte windveren. De langsgevels worden bovenaan beëindigd door een bakgoot op geprofileerde klossen.

De westgevel heeft rechts van het midden een paneeldeur met drieruits bovenlicht en links hiervan twee kleine hoog aangebrachte vensters. In de bovengevel bevinden zich twee vierruits zoldervensters. De zuidgevel is van links naar rechts voorzien van een negenruits venster, twee kruisvensters met vierruits onderramen en tweeruits bovenlichten, en een kleiner kruisvenster met tweeruits onder- en bovenramen. In de symmetrische westgevel bevinden zich twee zesruits liggende parterrevensters en middenboven een opgeklampte dubbele deur waarboven een strek van rode baksteen en een hijsbalk.

De noordgevel heeft rechtsboven twee gekoppelde tweeruits ramen, in het midden twee kruisvensters als in de zuidgevel, en links twee gekoppelde deuren met drieruits bovenlichten (de rechter leidt naar de kelder, de linker naar de zolder).

Het INTERIEUR is nog gedeeltelijk oorspronkelijk en onder meer voorzien van een keuken met granito aanrecht en drie vaste kasten met paneeldeur, en een van buiten af bereikbare kelder waarboven een eveneens van buiten af toegankelijke en door wanden van kraaldelen geflankeerde laddertrap naar de ongedeelde zolder. De laatste heeft een met brede delen beschoten gordingenkap.

Waardering

Het voormalig magazijn/werkplaats met bijbehorend interieur van de tuindienst is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de eenvoudige vormgeving. Vanwege de ensemblewaarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524169. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Magazijn
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Werkplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1918
1918
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Rationalisme
invloeden