524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Castricum D 1476
Oude Parklaan 4, 1901 ZZ te Castricum

Inleiding

Voormalig KOETSHUIS met PAARDENSTAL en KOETSIERSWONING uit 1913-1914, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Het gebouw is vermoedelijk ontworpen door de eigen bouwkundige dienst van Duin en Bosch. Thans is het pand in gebruik als werkplaats en kantoor van de tuindienst.

N.B. De naderhand aangebouwde houten schuur linksachter maakt geen deel uit van de bescherming.

Omschrijving

Op U-vormig grondplan gebouwd pand van één bouwlaag onder een met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt samengesteld dak. Het laatste bestaat uit een wolfsdak boven het risalerende rechter gedeelte (de koetsierswoning), een groter wolfsdak boven het risalerende linker gedeelte (het koetshuis), en tussen beide wolfsdaken een in de lengterichting aangebracht zadeldak boven het terugliggende middendeel (de paardenstal). De nokeinden van de wolfsdaken worden bekroond door een bolvormige terracotta piron. De voorgevels van de risalerende hoekpartijen en de beide zijgevels zijn tot aan de tussendorpels van de parterrevensters gemetseld in rode machinale waalsteen (het koetshuis in kruisverband, de koetsierswoning in halfsteens verband) met snijvoeg en daarboven gepleisterd en witgesausd. Voor het overige is de voorgevel evenals de vlakke achtergevel gemetseld in rode machinale waalsteen in halfsteens verband met snijvoeg. In alle gevels met uitzondering van de linkerzijgevel bevinden zich schootankers ter hoogte van de zoldervloer. De horizontaal beëindigde geveldelen hebben bovenaan een lijstgoot op klossen. De vensters zijn voorzien van hardstenen lekdorpels en strekken van rode baksteen.

Het terugliggende middendeel van de voorgevel heeft in het midden een dubbele staldeur waarin twee vierruits ramen, en ter weerszijden Dzesruits liggend venster. In het risalerende linker gedeelte bevinden zich twee grote getoogde dubbele deuren onder segmentbogen van rode baksteen. Ter hoogte van de zolderverdieping heeft de linker risaliet een dubbele paneeldeur met bovenin elke deurhelft een vierruits raam. Boven deze deur naar de hooizolder bevindt zich een hijsbalk. De voorgevel van de rechter risaliet heeft rechts twee gekoppelde ramen met zesruits bovenlicht en links een paneeldeur waarin een negenruits raam van geel kathedraalglas en waarboven een vierruits bovenlicht. Ter hoogte van de zolderverdieping is de risalerende koetsierswoning voorzien van twee zesruits stolpvensters. De smalle linkerzijgevel van de koetsierswoning heeft rechtsonder en halverwege links een klein venster.

In de rechterzijgevel (Z) bevindt zich links een schuifvenster met zesruits bovenlicht en luik.

De symmetrische linkerzijgevel (N) heeft links en rechts twee gekoppelde vierruits vensters waartussen een dichtgezette dubbele deur onder een segmentboog van rode baksteen.

In de achtergevel (O) bevinden zich van links naar rechts twee gekoppelde schuifvensters met zesruits bovenlicht, een door een achtruits zijlicht geflankeerde paneeldeur voorzien van een zesruits raam en een vierruits bovenlicht, en een uitgebouwd schuurtje onder een lessenaarsdak waarop pannen als genoemd (de rechter helft van de begane grond wordt door de naderhand aangebouwde schuur aan het oog onttrokken). Ter hoogte van de zolderverdieping heeft de achtergevel links een zesruits stolpraam en rechts een dubbele paneeldeur met in elke deurhelft een vierruits raam. Boven deze deur naar de hooizolder bevindt zich een hijsbalk.

Het INTERIEUR verkeert nog gedeeltelijk in de oorspronkelijke staat en bevat onder meer een ongedeelde (hooi)zolder voorzien van een met kraaldelen beschoten gordingenkap boven de voormalige paardenstal en het koetshuis, in laatstgenoemde een vloer van rode baksteen, en in de voormalige koetsierswoning paneeldeuren, een deels onderkelderde gang waarin een scheluwe trap met halverwege een kwart en een bewerkte houten leuning, linksachter een keuken waarin een paneeldeur naar het middendeel, en een met kraaldelen betimmerde zolderverdieping waarboven een kleine vliering.

Waardering

Het voormalig koetshuis met paardenstal en koetsierswoning met bijbehorend interieur is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de eenvoudige traditionele vormgeving. Vanwege de ensemblewaarde.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Paardestal(M)