Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524192
Complexnummer
524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82730/38
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Castricum D 1897
Castricum D 1178
Castricum D 819
Castricum D 679
Castricum D 676
Castricum D 818
Castricum D 1179
Castricum D 675
Castricum D 677
Van Duurenlaan 4, 1901 KX te Castricum
Van Duurenlaan 6, 1901 KX te Castricum
Van Duurenlaan 12, 1901 KX te Castricum
Van Duurenlaan 14, 1901 KX te Castricum
Van Duurenlaan 16, 1901 KX te Castricum
Van Duurenlaan 18, 1901 KX te Castricum
Van Duurenlaan 20, 1901 KX te Castricum
Prof. Winklerlaan 19, 1901 KS te Castricum

Omschrijving

Inleiding

Groep van vier twee aan twee gekoppelde stenen WOONHUIZEN aan de noordzijde van de Van Durenlaan, gebouwd in de stijl van het Rationalisme in de periode 1912 - 1916 ten behoeve van het personeel van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. Aan de overzijde van de straat bevindt zich een groep van zes identieke dubbelwoningen. Oorspronkelijk lagen de woningen op het terrein van de inrichting. De groenaanleg van de privétuinen met een ijzeren HEKJE als erfscheiding sluit aan op de parkaanleg van de inrichting. De straat zelf is licht glooiend en gebogen. De stijl van de woningen is kenmerkend voor de door de architect F.W.M. Poggenbeek ontwikkelde huisstijl voor Duin en Bosch.

N.B. Het basistype wordt beschreven.

N.B. De woningen zijn op onderdelen gewijzigd.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond en in rode baksteen halfsteens opgetrokken dubbelwoning onder een met rode bouletpannen gedekt mansardedak (nrs. 12/14, 16/18, 20/Prof.Winklerlaan 19) of een met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak (nrs. 4-6). De lange zijden hebben houten bakgoten, de korte zijden hebben een overkragende dakrand. Aan de kopse kanten bevindt zich een T-vormige uitbouw, onder lessenaardaken met een dekking als op het hoofddak. In de kap bevindt zich aan de voorzijde een dakkapel onder een glooiend dakschild (bij de mansardedaken) of een plat dak (bij het zadeldak) en met per woning een paar achtruits draairamen. Aan de achterkant zijn de dakkapellen per woning losgekoppeld. Op de nok bevinden zich drie, aan de bovenrand uitgemetselde schoorstenen. Vanaf de omgaande rollaag ter hoogte van de middendorpel van de parterrevensters hebben de gevels een witte pleisterlaag. De gemetselde strekken boven de deuren zijn in de pleisterlaag in het zicht gelaten.

De voorgevel heeft per woning een kruiskozijn met in de bovenlichten een zesruits roedenverdeling en onder T-ramen met aan weerszijden opgeklampte luiken, beschilderd met rood-wit zandlopermotief. Aan de buitenkant bevindt zich een hoog geplaatst liggend zesruits venster. De kopse zijgevels hebben de voordeur onder een drieruits bovenlicht en naast de deur een laag geplaatst liggend klein venster. In de naar achter terugliggende uitbouw bevinden zich een liggend venster, een tuindeur en een hoog venster aan de achterzijde. Op de verdieping bevinden zich twee schuiframen met zesruits bovenlicht. De schoorstenen in het midden van de zijgevels zijn uitgebouwd. De achtergevel heeft per woning eenzelfde smal raam als in de achterzijde van de uitbouw en een samengesteld kozijn met openslaande deuren met vierruits bovenlicht, geflankeerd door smalle vensters.

Waardering

De personeelswoningen uit 1912-1916 zijn van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de vormgeving in de stijl van het rationalisme. Vanwege de ensemblewaarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524169. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1916
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Rationalisme
stijlzuiver