524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Castricum B 9751
Castricum B 8792
Dr. Jacobilaan 13, 1901 KG te Castricum
Dr. Jacobilaan 15, 1901 KG te Castricum

Inleiding

Buiten het huidige terrein van Duin en Bosch gelegen dubbele DIENSTWONING in de stijl van het Rationalisme met kenmerken van de Chalet-stijl. Deze twee woningen zijn in 1904-1905 gebouwd naar ontwerp van de architect F.W.M. Poggenbeek ten behoeve van "twee opwonende beambten" van Duin en Bosch. In 1909 woonden hier de eerste timmerman en de tweede machinist. Kenmerkend voor de stijl van Poggenbeek zoals gebruikt voor Duin en Bosch is de pleisterlaag over de verdieping, het vakwerk en het verticale beschot in de topgevel.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond in grauw bakstenen kruisverband opgetrokken dubbelwoning onder een met rode holle pannen gedekt zadeldak met steekkappen. Langs de overkragende kappen op consoles bevinden zich windveren en boeiboorden. De verdieping en de topgevel zijn gepleisterd met in de pleisterlaag een één- en een tweelaagse bakstenen band. De pleisterlaag loopt door tot de bovendorpels van de kozijnen. De kozijnstijlen zijn decoratief gesneden. De gemetselde segmentbogen op de begane grond hebben aanzetstenen van hardsteen. Van hetzelfde materiaal zijn de hoekblokjes van het trasraam en de lekdorpels. De aan de straatzijde gelegen, symmetrische voorgevel (zuid) telt vier vensterassen met in de buitenste beneden twee gekoppelde schuiframen met tweeruits bovenlicht en boven een laag T-raam met vierruits bovenlicht, en in de binnenste vensterassen op de parterre vier smalle gekoppelde schuiframen met tweeruits bovenlicht en op de verdieping een door lage zijlichten geflankeerd T-raam waarboven vakwerk en een steekkap. Beide zijgevels zijn uitgevoerd als topgevel met ter hoogte van de zolder vakwerk en bovenin een verticaal schot. De oostelijke zijgevel heeft op de verdieping twee T-ramen als in de voorgevel en rechts een kleiner tweeruits venster. Op de begane grond centraal de (vernieuwde) voordeur met links een gekoppeld kozijn waarin twee schuiframen met tweeruits bovenlicht en ter rechter zijde een kleiner vierruits raam met opgeklampt luik. De westelijke zijgevel is gespiegeld aan de oostelijke, maar heeft op de begane grond rechts een uitbouw in halfsteens verband onder een overkragend plat dak. De uitbouw heeft in de westzijde dubbele deuren met aan weerszijden een raam, onder bovenlichten. De achtergevel (noord) heeft de symmetrie-as in het midden van de topgevel. De topgevel is versierd met vakwerk (in de as diagonaal) en een verticaal beschot. Op de verdieping een gekoppeld kozijn bestaande uit een T-raam met vierruits bovenlicht, aan weerszijden geflankeerd door een smal venster. Hiernaast is een kleiner gekoppeld kozijn geplaatst bestaande uit twee tweeruits ramen met verticale roedenverdeling. De entree op de begane grond bestaat uit een deur met zesruits venster, een drieruits bovenlicht en een smal venster. Naar de hoek toe bevindt zich een klein raam, aan de andere kant van de deur vier gekoppelde smalle ramen.

Waardering

De dubbele dienstwoning uit 1904-1905 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de vormgeving in de stijl van het rationalisme met invloeden van de chaletstijl. Voor het oeuvre van architect F. Poggenbeek.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Rationalisme