524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Castricum D 1078
Van Oldenbarneveldweg 30, 1901 KB te Castricum

Inleiding

Voormalige OPZICHTERSWONING, gebouwd in 1904-1905 voor een van de opzichters bij de bouw van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. Het ontwerp in de stijl van het Rationalisme met kenmerken van de Chalet-stijl is van de hand van F.W.M. Poggenbeek. De woning is ontworpen in de voor Duin en Bosch kenmerkende architectuurstijl met de karakteristieke pleisterlaag op de verdieping. Het huis is gesitueerd in de vork van twee wegen.

Omschrijving

Op een bijna vierkante plattegrond in rode baksteen kruisverband opgetrokken bouwvolume onder met rode OVH-pannen gedekte (afgewolfde) overkragende zadeldaken met windveren. Het linker gedeelte, één bouwlaag onder een zolderverdieping met borstwering en afgewolfde kap is geheel wit gepleisterd, het twee bouwlagen hoge rechter bouwdeel vanaf de bovendorpels van de parterrevensters. Twee schoorstenen zijn eveneens wit gepleisterd. Door de pleisterlaag lopen bakstenen lagen en ook de segmentbogen met hardstenen aanzetstenen zijn in het zicht gelaten. De lekdorpels zijn van hardsteen. De kozijnen op de begane grond, waarvan de bovenlichten een verticale roedeverdeling hebben, zijn voorzien van (dubbele) luiken. In de topgevels bevindt zich decoratief gesneden vakwerk. De gevel op het noorden heeft op de begane grond twee smalle vensters met enkele luiken, naast de voordeur met bovenlicht een klein, hoog raam en een breed kozijn met dubbele luiken. Op de verdieping zijn een klein raam en een hoog smal raam geplaatst. Op de zolder bevinden zich twee gekoppelde zesruits ramen waarboven het dakschild is opgetild. De uitgemetselde schoorsteen is boven de kap in ongepleisterde baksteen uitgevoerd.

De gevel aan de Van Oldenbarneveldtweg heeft in het risalerende rechter deel een kruiskozijn met onder luiken, op de verdieping zesruits draairamen met drieruits bovenlichten en in de topgevel drie kleine gekoppelde vierruits vensters. In de gepleisterde linker gevelhelft bevindt zich een schuifvenster met een drieruits bovenlicht. De zuidelijke gevel heeft twee schuiframen op de begane grond en twee stolpstellen op de verdieping. In de topgevel bevindt zich een klein zolderraam. De westgevel heeft de keukendeur binnen een samengesteld kozijn met vier- respectievelijk achtruits roedeverdeling in de bovenlichten en flankerende vensters. Naast de entree bevindt zich een smalle, blokvormige uitbouw onder een plat dak met een deur. Op de begane grond bevindt zich een enkel en op de verdieping een gekoppeld schuifkozijn. De vorm van de topgevel is dezelfde als aan de wegkant.

De woning heeft een nog vrijwel geheel oorspronkelijk INTERIEUR met dito indeling. In de keuken bevinden zich een granito aanrecht en vaste kasten. In de gang zijn de betegelde vloer alsmede de trappaal en balustrade oorspronkelijk. De woonkamers aan de Van Oldenbarneveldtweg hebben stucplafonds met Jugendstilmotieven. De kamers hebben eenvoudige marmeren schouwen.

Waardering

De voormalige opzichterswoning uit 1904-1905 met bijbehorend interieur is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de architectonische vormgeving in de stijl van het rationalisme met kenmerken van de chaletstijl. Verder van belang voor het oeuvre van architect F. Poggenbeek. Vanwege de ensemblewaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Opzichterswoning

Rationalisme