524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Castricum D 1153
Van Oldenbarneveldweg 32, 1901 KB te Castricum

Inleiding

DIENSTWONING, in 1907-1909 gebouwd ten behoeve van de adjunct-directeur van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. Het ontwerp in de stijl van het Rationalisme is van de hand van F.W.M. Poggenbeek. Een ijzeren HEKJE als erfscheiding. Langs de Van Oldenbarneveldtweg staan zes monumentale villa's ten behoeve van de directeur, de adjunctdirecteur en artsen van Duin en Bosch. Deze herenhuizen in dezelfde stijl opgetrokken en enige zelfs identiek, bevinden zich aan de uiterste rand van het oorspronkelijke ziekenhuisterrein.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond in grauw/rood bakstenen kruisverband opgetrokken tweelaags bouwlichaam onder met rode bouletpannen gedekte, overkragende zadeldaken, met hoog opgemetselde schoorstenen. Het dakschild evenwijdig aan de Van Oldenbarneveldtweg is lager doorgetrokken. De schuifvensters met op de begane grond luiken hebben overwegend zesruits bovenlichten. De voorgevel heeft een zesruits voordeur met bovenlicht. Hiernaast en in de risalerende linker gevelhelft onder de steekkap, alsmede op de verdieping bevinden zich schuifvensters. Boven de voordeur, op de verdieping, bevinden zich drie gekoppelde vierruits ramen. In de kap bevindt zich een eenvoudige dakkapel met plat dak. De topgevel, met beschot heeft drie gekoppelde ramen, het middelste met bovenlicht. De zuidelijke zijgevel heeft in de op een gemetselde onderbouw geplaatste serre openslaande deuren en acht ramen onder vierruits bovenlichten. De balkondeuren boven de serre hebben een bovenlicht met twee vierruits ramen. De indeling van de risalerende linker gevelhelft is gelijk aan die van de voorgevel. Aan de achterzijde (W) bevindt zich een uitbouw over vrijwel de hele lengte met van links naar rechts een gekoppeld kozijn, een achterdeur met bovenlicht, een klein raam en openslaande deuren als boven de serre. Op de verdieping rechts dezelfde openslaande deuren, links een deur met kozijn onder dezelfde vierruits bovenlichten en centraal een klein venster. Onder de centrale steekkap met beschot bevindt zich een gekoppeld kozijn van drie hoge ramen met vierruits bovenlichten.

De noordelijke zijgevel is uitgevoerd als topgevel met eenzelfde vensterverdeling als in de andere topgevels, maar zonder beschot. In de gevel zijn een boven het maaiveld gelegen deur en schuifvensters van ongelijke grootte asymmetrisch geplaatst. De strakke indeling van de overige gevels is hier losgelaten.

Het INTERIEUR heeft nog de oorspronkelijke indeling.

Waardering

De voormalige dienstwoning uit 1907-1909 is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de architectonische vormgeving in de stijl van het rationalisme. Verder van belang voor het oeuvre van architect Poggenbeek. Vanwege de ensemblewaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Rationalisme