524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Castricum D 1152
Van Oldenbarneveldweg 34, 1901 KB te Castricum

Inleiding

Voormalige DOKTERSWONING, gebouwd in 1907-1909 ten behoeve van een der artsen van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. Het ontwerp in de stijl van het Rationalisme is van de hand van F.W.M. Poggenbeek. Een ijzeren HEKJE als erfscheiding. Langs de Van Oldenbarneveldtweg staan zes monumentale villa's ten behoeve van de directeur, de adjunctdirecteur en artsen van het psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch. Deze villa's in dezelfde stijl opgetrokken en enige zelfs identiek, bevinden zich aan de uiterste rand van het oorspronkelijke ziekenhuisterrein. De artsenwoning op nummer 34 is vrijwel identiek aan de nummers 36 en 38.

N.B.Het moderne tochtportaal aan de voorgevel valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond in grauw bakstenen kruisverband opgetrokken tweelaagse woning onder met rode bouletpannen gedekte (afgewolfde), overkragende zadeldaken. In de kap bevinden zich dakkapellen met vlakke daken. De woning heeft een serre-uitbouw tegen de linkerzijgevel en een terras boven de eerste bouwlaag aan de achterzijde. Het basisvenstertype is een schuifraam met achtruits bovenlicht, indien gekoppeld smaller en zesruits, met luiken op de begane grond. De voorgevel straatzijde (O) heeft in de risalerende linker gevelgelft zowel op de begane grond als op de verdieping gekoppelde ramen, en bovenin drie kleine zolderramen met een doorlopende lekdorpel, het middelste raam met een vierruits bovenlicht. Naast de voordeur met twee vierkante sierroosters bevindt zich rechts een driezijdige erker, met vier en achtruits roedeverdeling in de bovenlichten. Op de verdieping zijn in de terugliggende rechter gevelhelft twee gekoppelde ramen geplaatst.

De zuidelijke zijgevel heeft op de begane grond één en op de verdieping twee gekoppelde kozijnen en in de serre rechts zes- en achtruits valramen met geel kathedraalglas in het bovenlicht en openslaande tuindeuren. Aan weerszijden van de centrale schoorsteen bevindt zich een dakkapel met gekoppelde vierruits ramen. De rechter helft van de achtergevel (W) is gelijk aan de linker helft van de voorgevel met dien verstande dat in het onderste kozijn een deur is geplaatst en een paneel. Onder het genoemde terras bevindt zich een schuifraam en in de uitbouw links een eenvoudig, gekoppeld kozijn. Het terras met gemetselde balustrade is bereikbaar via een deur. Hiernaast bevindt zich een eenvoudig venster. De noordelijke zijkant heeft op de begane grond een venster van het basistype, twee kleine vierkante vensters met luiken en onder het terras een breder venster met luiken en in het schuifraam een meerruits roedenverdeling. Op de verdieping zijn een venster van het basistype en een groot driedelig gekoppeld kozijn met staande zesruits bovenlichten, geplaatst. Onder het wolfseinde bevinden zich twee kleine zoldervensters. In de genoemde uitbouw, onder een plat dak, bevindt zich aan deze kant een tuindeur.

Het INTERIEUR heeft nog de oorspronkelijke indeling.

Waardering

De voormalige dokterswoning uit 1907-1909 is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de architectonische vormgeving in de stijl van het rationalisme. Verder van belang voor het oeuvre van architect Poggenbeek. Vanwege de ensemblewaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dokterswoning

Rationalisme