524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Castricum D 1185
Van Oldenbarneveldweg 36, 1901 KC te Castricum

Inleiding

Voormalige DOKTERSWONING, gebouwd in 1907-1909 ten behoeve van een der artsen van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. Het ontwerp in de stijl van het Rationalisme is van de hand van F.W.M. Poggenbeek. Een ijzeren HEKJE als erfscheiding. Langs de Van Oldenbarneveldtweg staan zes monumentale villa's ten behoeve van de directeur, de adjunct-directeur en artsen van het psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch. Deze villa's, in dezelfde stijl opgetrokken en enige zelfs identiek, bevinden zich aan de uiterste rand van het oorspronkelijke ziekenhuisterrein. De artsenwoning op nummer 36 is vrijwel identiek aan de nummers 34 en 38.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond in grauw bakstenen kruisverband opgetrokken tweelaagse woning onder met rode bouletpannen gedekte (afgewolfde), overkragende zadeldaken. In de kap bevinden zich dakkapellen met vlakke daken en vierruits ramen. De woning heeft een serre-uitbouw en een terras boven de eerste bouwlaag aan de achterzijde. Het basisvenstertype is een schuifraam met zesruits bovenlicht, met luiken op de begane grond. De voorgevel (O), heeft in de risalerende linker gevelhelft zowel op de begane grond als op de verdieping gekoppelde zesruits ramen, en bovenin drie kleine zolderramen met een doorlopende lekdorpel, het middelste raam met een vierruits bovenlicht. De voordeur met twee van sierroosters voorziene ramen heeft het bovenlicht boven een vlakke, door stangen gedragen luifel. Naast de voordeur bevindt zich een venster met achtruits bovenlicht en boven de deur een paar gekoppelde, kleine zesruits ramen.

De zuidelijke zijgevel heeft op de begane grond een schuifraam en op de verdieping een gekoppeld schuifraam en in de houten serre zes- en achtruits valramen in het bovenlicht en openslaande tuindeuren. De deuren naar het balkon met een houten balustrade, hebben tweeruits bovenlichten. Aan weerszijden van de centrale schoorsteen bevindt zich een dakkapel met gekoppelde vierruits ramen. De rechter helft van de achtergevel (W) is gelijk aan de linker helft van de voorgevel met dien verstande dat in het onderste kozijn een deur is geplaatst en een paneel. In het midden bevindt zich een venster met achtruits bovenlicht. Een glasdeur met rechts twee gekoppelde kozijnen geeft toegang tot het genoemde terras voorzien van een eenvoudige houten hekwerk. In de uitbouw bevindt zich een eenvoudige glasdeur naar de tuin. De noordelijke zijgevel, onder het afgewolfde zadeldak, heeft een buitentrap met bordes naar een boven het maaiveld gelegen deur en asymmetrisch geplaatste vensters, waaronder één van het basistype en een gekoppeld venster.

Waardering

De voormalige dokterswoning uit 1907-1909 is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de architectonische vormgeving in de stijl van het rationalisme. Verder van belang voor het oeuvre van architect Poggenbeek. Vanwege de ensemblewaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dokterswoning

Rationalisme