524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Castricum D 1182
Van Oldenbarneveldweg 38, 1901 KC te Castricum

Inleiding

Voormalige DOKTERSWONING, gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw (vermoedelijk 1912 of 1914-1917) ten behoeve van een der artsen van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. Het ontwerp in de stijl van het Rationalisme is van de hand van F.W.M. Poggenbeek. Langs de Van Oldenbarneveldtweg staan zes monumentale villa's ten behoeve van de directeur, de adjunct-directeur en artsen van het psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch. Deze villa's in dezelfde stijl opgetrokken en enige zelfs identiek, bevinden zich aan de uiterste rand van het oorspronkelijke ziekenhuisterrein. De artsenwoning op nummer 38 is vrijwel identiek aan de eerder gebouwde dokterswoningen op nummer 36 en 34.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond in grauw, bakstenen halfsteens verband opgetroken tweelaagse woning onder met rode bouletpannen gedekte (afgewolfde), overkragende zadeldaken. In de kap bevinden zich dakkapellen met vlakke daken en vierruits ramen. De woning heeft een serre-uitbouw tegen de linkerzijgevel en een terras boven de parterre-uitbouw aan de achterzijde. Het basisvenstertype is twee gekoppelde schuiframen met zesruits bovenlichten, met luiken op de begane grond. De voorgevel (O) heeft in de risalerende linker gevelhelft zowel op de begane grond als op de verdieping gekoppelde ramen, en bovenin drie kleine zolderramen met een doorlopende lekdorpel, het middelste raam met een vierruits bovenlicht. Boven de drie kozijnen bevinden zich in tegenstelling tot de strekken elders in de gevel betonnen lateien. De voordeur met een eenvoudig sierrooster heeft een bovenlicht boven een vlakke, door stangen gedragen luifel. Naast de voordeur bevindt zich een schuifraam met achtruits bovenlicht en boven de deur een paar gekoppelde, kleine ramen. De zuidelijke zijgevel heeft op de begane grond een schuifraam en op de verdieping een gekoppeld schuifraam en in de houten, op een gemetselde plint geplaatste serre rechts, vier- en zesruits valramen in het bovenlicht en openslaande tuindeuren. De deuren naar het balkon hebben drieruits bovenlichten. Aan weerszijden van de centrale schoorsteen bevindt zich een dakkapel met zesruits raam. De rechter helft van de achtergevel (W) is gelijk aan de linker helft van de voorgevel met dien verstande dat in het onderste kozijn een deur is geplaatst en een paneel. In het midden bevindt zich een venster met achtruits bovenlicht. Een glasdeur geeft toegang tot het terras. Rechts van deze deur bevindt zich een schuifvenster. In de uitbouw bevindt zich een eenvoudige glasdeur naar de tuin.

De noordelijke zijgevel, onder het afgewolfde zadeldak, heeft een buitentrap met bordes naar een boven het maaiveld gelegen deur en asymmetrisch geplaatste vensters, waaronder één van het basistype en een gekoppeld venster.

Waardering

De voormalige dokterswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de architectonische vormgeving in de stijl van het rationalisme. Verder van belang voor het oeuvre van architect Poggenbeek.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dokterswoning

Rationalisme