524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Castricum A 1784
Van Oldenbarneveldweg 53, 1901 KA te Castricum

Inleiding

Voormalige DOKTERSWONING, gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw (vermoedelijk 1912 of 1914-1917) ten behoeve van een der artsen van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. De vermoedelijk door F.W.M. Poggenbeek ontworpen villa is opgetrokken in de stijl van het Rationalisme. Langs de Van Oldenbarneveldtweg staan zes monumentale, vrijstaande villa's ten behoeve van de directeur, de adjunctdirecteur en artsen van het psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch. Deze villa's, in dezelfde stijl opgetrokken en enige zelfs identiek, bevinden zich aan de uiterste rand van het oorspronkelijke ziekenhuisterrein. De dokterswoning op nummer 53 bevindt zich op de kruising met de Zeeweg, tegenover de woning van de directeur op nummer 40. Beide woningen liggen op een verhoging en vormen zo een monumentale entree naar de Van Oldenbarneveldtweg waar zich de overige artsenwoningen bevinden.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond in grauw, bakstenen halfsteens verband opgetrokken tweelaagse woning onder met rode holle pannen gedekte (afgewolfde) overkragende zadeldaken. In de kap bevinden zich dakkapellen met vlakke daken en vierruits ramen. De woning heeft een serre-uitbouw tegen de rechterzijgevel en aan de achterzijde een uitbouw van één bouwlaag met plat dak. Het basisvenstertype is een (gekoppeld) schuifraam met zesruits bovenlicht, met luiken op de begane grond. De voorgevel (W) heeft rechts een verhoogde hoekrisaliet met op de begane grond en op de verdieping gekoppelde zesruits ramen en in de topgevel drie kleine vierruits ramen met een doorlopende lekdorpel. De voordeur met een eenvoudig sierrooster heeft het bovenlicht boven de vlakke, door stangen gedragen luifel. Naast de voordeur bevindt zich een schuifraam met zesruits bovenlicht en boven de deur een paar kleine gekoppelde ramen met tweeruits bovenlicht. Op de verdieping is links een schuifraam met zesruits bovenlicht geplaatst. De zuidelijke zijgevel heeft over bijna de hele lengte een houten, op een gemetselde plint geplaatste serre met zes- en achtruits valramen in de bovenlichten en middenvoor openslaande tuindeuren. Twee paar deuren naar het balkon hebben zesruits bovenlichten. In de kap bevinden zich twee dakkapellen met vierruits ramen. De achtergevel (O) is onder het zadeldak boven de linker gevelhelft gelijk aan de voorgevel met dien verstande dat het onderste kozijn uitgevoerd was als deurkozijn en de flankerende luiken doorlopen tot de grond. Naast de deur bevindt zich een kruisvenster. Hierboven bevindt zich een gekoppeld kozijn. In de uitbouw bevindt zich een eenvoudig kozijn. De noordelijke zijgevel, onder het afgewolfde zadeldak, heeft drie kleine gekoppelde vierruits vensters met daarboven een hoog venster in drieën met staande zesruits bovenlichten. Verder bevinden zich in de asymmetrische gevel, op de begane grond twee kleine vensters en op de verdieping één. Links is een deur met bovenlicht, overhoeks geplaatst ten opzichte van de deur in de uitbouw.

Het INTERIEUR heeft nog de oorspronkelijke indeling.

Waardering

De voormalige dokterswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de architectonische vormgeving in de stijl van het rationalisme. Vanwege de ensemblewaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dokterswoning

Rationalisme