524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Castricum D 1964
Dr. Ramaerlaan 1 a, Castricum

Inleiding

SPUITHUIS van de brandweer uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, behorende bij het complex van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. De dubbele deur aan de achterzijde is naderhand verhoogd en naar rechts verbreed.

Omschrijving

Op een vierkante plattegrond in rood/grauw halfsteens verband opgetrokken bouwlichaam onder een flauw hellend, betimmerd en licht overkragend zadeldak op klossen. Het metselwerk wordt verlevendigd door een gepleisterde band op circa 3/5 gevelhoogte. De omgaande plint heeft een afgeschuinde bovenrand, op de hoeken versterkt door een blokje hardsteen. In de voor- en achtergevel bevindt zich een opgeklampte dubbele deur. De deur aan de voorzijde wordt ontlast door een segmentboog met gecementeerde sluit- en aanzetstenen.

Waardering

Het voormalige spuithuis van de brandweer uit het eerste kwart van de twintigste eeuw is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de typologische waarde.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Spuithuis

Rationalisme